Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Prihrana pšenice na kiselim zenljištima – KAN

Prihrana pšenice na kiselim zenljištima – KAN

PRIHRANA PŠENICE NA KISELIM ZEMLJIŠTIMA

Na zemljištima sa pH vrednošću ispod 5 ( a takvih je u Kolubarskom okrugu oko 70 %)  prihranu pšenice obavezno treba obaviti KAN-om. KAN ili krečni amonijum nitrat se proizvodi iz rastopljene mase 94-95 % amonijum nitrata i fino mlevenog kalcijum karbonata ili kalcijum karbonata i magnezijum karbonata . Rastopljena masa krečno amonijačne šalitre se granuliše u granulacionim tornjevima. Granule su veličine od 2 – 5 mm. Krečnjak treba da je velike čistoće I fino samleven, jer je potrebno napraviti mešavinu koja sadrži 40 kg kalcijum karbonata i 60 kg amonijum nitrata.

Prihrana pšenice

Danas se KAN proizvodi sa 27 % azota u amonijačnom i nitratnom obliku i 8 % kalcijum karbonata. Proizvodi se u granulama i lako se manipuliše njime pri primeni. Đubrivo je različite boje , što zavisi od boje krečnjaka. Rastvorljivost amonijum nitrata u vodi je velika, ali ostaje kalcijum karbonat koji se slabije rastvara. Pri dužem stajanju, pošto je jako higroskopan upija vlagu i zgrudvava se pa se mora čuvati u suvim prostorijama u polietilenskim vrećama.

KAN se može primeniti na svim zemljištima, ali zbog kalcijum karbonata treba ga koristiti na kiselim zemljištima prvenstveno. U kiselim zemljištima kalcijum karbonat se rastvara i đubrivo deluje fiziološki alkalno.

dipl. ing. Snežana Stojković-Jevtić

foto pixabay.com

Prihrana pšenice – KAN

Pročitaj i ...

vranilova trava lekovito bilje

Lekovito bilje je izvor zarade na manje hektara

Sa manje površine moguće je ostvariti viši prihod nego u ratarenju. Primer je iz Bavaništa.