Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Podna skladišta za bolji ekonomski rezultat

Podna skladišta za bolji ekonomski rezultat

Podna skladišta i tipovi podnih skladišta – Podna skladišta se nalaze pri pogonima za preradu, manjih su i srednjih kapaciteta. Ova skladišta mogu biti smještena iznad nivoa pogona (na spratu), u nivou pogona i ispod nivoa pogona.

Podna skladišta iznad nivoa pogona su povoljnija jer omogućavaju doziranje sirovina u količini potrebnoj za određenu proizvodnju.

Podno skladište u nivou pogona ima prednosti u olakšanom prijemu i manipulaciji sirovina u unutrašnjosti pogona.

Skladište ispod nivoa je najređe zastupljeno.

Tipovi podnih skladišta

Podno skladište treba da je dobro izolovano, sa glatkim ravnim zidovima radi lakšeg održavanja higijene i sprečavanja razvijanja mikro-organizama.

Pod skladišta treba da je ravan i bez pukotina.

Podna skladišta za bolji ekonomski rezultat

 Prozori podnog skladišta moraju biti smješteni na suprotnim zidovima zbog pravilne ventilacije skladišta. Prozori ne smiju biti velikih dimenzija i potrebno je da su smješteni ispod tavanice.

Po sredini skladišta ostavlja se širi prostor (do 1,5 m) radi neometanog kretanja transportnih sredstava koja se koriste u unutrašnjem transportu u skladištu. Vreće se postavljaju na drvene podmetače (palete) kako bi se omogućila ventilacija sa svih strana kao i transport vreća pomoću viljuškara. Vreće se povremeno moraju preslagati da ne bi došlo do nepovoljnih promjena u sirovinama.

Svako skladište mora da ima određeni broj transportnih sredstava kao i instrumente za mjerenje temperature i relativne vlažnosti vazduha.

Aktivna ventilacija je način čuvanja zrnastih sirovina u ispravnom stanju i primjenjuje se radi rashlađivanja,sušenja i odstranjivanja stranih mirisa iz zrnene mase.

Opremu aktivne ventilacije čini ventilator i sistem kanala za razvođenje vazduha.

Sistem aktivne ventilacije sastoji se od razvodnih kanala poređanih na određenom rastojanju kroz koje se dovodi i pravilno raspoređuje vazduh po cijeloj površini skladišta.

izvor:www.sraspopovic.com

foto pixabay.com

Podna skladišta i tipovi podnih skladišta 

Sačuvajte svoje proizvode za period kada cene proizvoda budu najpovoljnije za Vas.  

Pročitaj i ...

Delta Agrar najbolji na Poljoprivrednom sajmu

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu je doneo Delta Agraru čak 11 zasluženih nagrada.