Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Pivo napitak od ječma, hmelja kao osveženje

Pivo napitak od ječma, hmelja kao osveženje

oktoberfest pivo napitakPivo napitak od ječma – Pivo je slabo alkoholno piće dobijeno alkoholnim vrenjem sladovine, koja se dobija posebnim tehnološkim postupkom iz ječmenog slada, hmelja i vode. Osnovna sirovina od koje se pravi sladovina za proizvodnju je pivski ječam koji se po sastavu i kvalitetu razlikuje od običnog stočnog ječma. Pivo je piće koje ima veliku hranljivu vrednost a pored toga ima i osvežavajući ukus.

Jedan litar piva u sebi sadrži 12% estrakta u osnovnoj sladovini. Takođe sadrži i alkohol koji se naravno sam po sebi ne smatra hranljivim sastojkom ali zato sprečava izgaranje ugljenih hidrata i oslobađa kalorije pa samim tim daje energiju organizmu.

Pivo napitak od ječma, hmelja kao osveženje

Pivo sadrži: Vitamine i to prvenstveno vitamin B1 i B2, kao i antipelagra vitamin.

Takođe pivo sadrži

  • alkohol od 2,5 do 4% u zavisnosti od vrste ovog pića
  • ugljene kiseline u količini od 0,3 do 0,4%
  • belančevine od 6,3 do 9,4 mg/100 ml
  • glicerina 0,3%
  • kiseline 10 d0 20mg/100ml. 

Ako se uzmu u obzir svi parametri moglo bi se reći da pivo više deluje kao osvežavajuće nego kao alkoholno piće.

U pogledu ukusa pivo je malo nakiselo jer sadrži aromatične gorke sastojke hmelja. Gorke materije koje potiču od hmelja a rastvorene su u pivu izazivaju i povećavaju apetit, a ugljena kiselina pojačava lučenje pepsina u želucu i ubrzava varenje belančevina. Pivo je poznato kao moćan diuretik, povećava i ubrzava rad bubrega. Umirujuće dejstvo se pripisuje sastojku lupulinu koji je sastavni deo hmelja. Aromatične gorke mateije hmelja u pivu imaju određeno antiseptičko i baktericidno dejstvo. Može se reći da je proizvodnja piva u porastu.

Treba napomenuti da pivo može ispoljiti svoje hranljive vrednosti samo ako se konzumira u ograničenim količinama, ali ako se preteruje kao i kod svih alkoholnih pića doći će do kontraefekta.

PSSS Negotin

Savetodavac Zorica Petkanić

Pivo je u mnogim zemljama priznato kao hrana i porezi na promet su u skladu sa tim smanjeni.

Pročitaj i ...

lucerka korovi bolesti lucerke košenje lucerke lucerka dobar rast lucerkina buba plodored lucerke navodnjavanje lucerke lucerkino brašno lucerka pred zimu

Bolesti lucerke tokom perioda gajenja

Često su otkosi lucerke ugroženi jer bolesti lucerke mogu čak uništiti sve biljke i dovesti u opasnost stoku.