Tuesday 23.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Pivo napitak od ječma, hmelja kao osveženje

Pivo napitak od ječma, hmelja kao osveženje

oktoberfest pivo napitakPivo napitak od ječma – Pivo je slabo alkoholno piće dobiveno alkoholnim vrenjem sladovine, koja se dobija posebnim tehnološkim postupkom iz ječmenog slada, hmelja i vode. Osnovna sirovina od koje se pravi sladovina za proizvodnju je pivski ječam koji se po sastavu i kvalitetu razlikuje od običnog stočnog ječma. Pivo je piće koje ima veliku hranljivu vrednost a pored toga ima i osvežavajući ukus.

Jedan litar piva u sebi sadrži 12% estrakta u osnovnoj sladovini. Takođe sadrži i alkohol koji se naravno sam posebi ne smatra hranljivim sastojkom ali zato sprečava izgaranje ugljenih hidrata i oslobađa kalorije pa samim tim daje energiju organizmu.

Pivo napitak od ječma, hmelja kao osveženje

Pivo sadrži: Vitamine i to prvenstveno vitamin B1 i B2, kao i antipelagra vitamin. Takođe pivo sadrži alkohol od 2,5 do 4% u zavisnosti od vrste ovog pića, Ugljene kiseline u količini od 0,3 do 0,4%, Belan?evina od 6,3 do 9,4 mg/100 ml. Glicerina 0,3% Kiseline 10 d0 20mg/100ml. Ako se uzmu u obzir svi parametri moglo bi se reći da pivo više deluje kao osvežavajuće nego kao alkoholno piće.

U pogledu ukusa pivo je malo nakiselo jer sadrži aromatične gorke sastojke hmelja. Gorke materije koje potiču od hmelja a rastvorene su u pivu izazivaju i povećavaju apetit, a ugljena kiselina pojačava lučenje pepsina u želucu i ubrzava varenje belančevina. Pivo je poznato kao močan diuretik, povećava i ubrzava rad bubrega. Umirujuće dejstvo se pripisuje sastojku lupulinu koji je sastavni deo hmelja. Aromatične gorke mateije hmelja u pivu imaju određeno antiseptičko i baktericidno dejstvo. Može se reći da je proizvodnja piva u porastu.

Treba napomenuti da pivo može ispoljiti svoje hranljive vrednosti samo ako se konzumira u ograničenim količinama, ali ako se preteruje kao i kod svih alkoholnih pića doći će do kontraefekta.

 PSSS Negotin

Savetodavac Zorica Petkanić

foto pixabay.com

Pivo napitak od ječma

Pročitaj i ...

traktori sabijaju krediti rigolovanje spit 14 traktor u zimu mašinski krug expo 2018. traktori kite

Traktori sabijaju zemljište, čuvajte rastresitost zemljišta

Rastresito zemljište obezbeđuje lakšu obradu, manji utrošak goriva, više sačuvane vode po hektaru u zemljištu.