Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Obećanja ministra poljoprivrede za 2019. godinu

Obećanja ministra poljoprivrede za 2019. godinu

Obećanja ministra – Stiže nam 2 019. godina . Obećanja su bila u januaru 2018. godine o smanjenju akciza na dizel, ali … Pravo prečeg zakupa zemljišta je kamen spoticanja. Sadašnje želje Ministarstva poljoprivrede je da se tov junadi i uzgoj mlečnih krava budu nosioci razvoja ( đubrivo je uslov čuvanja i poboljšnja sastava zemljišta ). Navodnjavanje tokom dugog perioda dovodi do zaslanjivanja zemljišta – rešenje je dodavanja stajnjaka ( 30 – 50 tona po hektaru ).

Uzgajivača ovaca su dobili obećanje da će minimum stada biti manje od 30 ovaca na ugroženim područjima. Jug Srbije bi time dobio snažan podsticaj daljem razvoju da se planine ponovo zabele od stada.

Obećanja ministra Nedimovića

Niža cena dizela za 30 do 40 dinara ( u planu ), ali vodi se odvajanje “žita od kukolja ” . Stalno se potencira strah od zloupotrebe tih sredstava ( 60 litara dizela po hektaru, maksimum do 20 hektara ). Spotiče se odluka na sredstvima koje bi država izgubila 3, 5 do 4 milijarde dinara !!

Zar država neće dobiti sve to nazad, a i više od toga , jer će zadovoljni poljoprivrednik ta sredstva koja ” ušpara” potrošiti na ulaganje u razvoj svog gazdinstva.

Pravo prečeg zakupa izaziva brojne nesporazume – dolazi do rivalstva stočara i ratara, neuslovno dodeljivanja njiva koje su 20 – 40 kilometara daleko od štale ( objekta ). Troškovi obrade njiva, dopreme sena, leguminoza su veoma visoki ( deo tog problema bi se rešio smanjivanjem akciza na dizel ). Labiratorija za ocenjivanje kvaliteta mleka će biti ( najzad ili …) u prvom kvartalu 2019. godine. Tako će se najzad zavesti red – kvalitetno mleko je stvarno kvalitetno ( i u državnoj laboratoriji kao i u laboratoriji otkupljivača ). To je uslov fer saradnje. Ali, uvek ima ali, premija će biti od 3 do 12 dinara po litri ( u  skladu sa kvalitetom mleka ) što može dovesti male proizvođače u grupu onih koji će beležiti minus u svom poslovanju. Da li će Ministarstvo voditi računa o tome ??

Subvencije su neophodne za dalji razvoj poljoprivrede. Da li će se organski način uzgoja biljaka i životinja dobiti veću podršku ( ove godine je to 6.800 dinara po hektaru i nešto više za gajenje životinja ). Stvarno . da li su članovi radnih grupa, tela u državnoj strukturi bili kod proizvođača ? Suma je minorna i ne može da se plati sertifikacija !!

Doprinosi PIO su kamen oko vrata mnogima. Dugovi se gomilaju, poljoprivrednici ne mogu da ih plate ( viša je vrednost kamate nego aktivnog duga ) i traži se da Ministrastvo donese rešenje. Neminovno je da će se veliki deo duga morati otpisati , deo duga reprogramirati i na kraju ponuditi članovima gazdinstva da NE  MORAJU da upaćuju doprinoos PIO.

Doprinos za zdravstveno soiguranje je poseban doprinos i to je pitanje za drugo ministarstvo.

Želim Vam da Nova 2019. bude uspešnija, berićetnija i puna ispunjenih obećanja.

Petar Jovičić

foto pixabay.com

Obećanja ministra

Pročitaj i ...

vranilova trava lekovito bilje

Lekovito bilje je izvor zarade na manje hektara

Sa manje površine moguće je ostvariti viši prihod nego u ratarenju. Primer je iz Bavaništa.