Tuesday 23.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kvalitetna zrna pšenice po višoj ceni na leto?

Kvalitetna zrna pšenice po višoj ceni na leto?

Kvalitetna zrna pšenice – Ove sezone je zasejano 560.000 hektara pod pšenicom. Uz prosečan prinos od 4,5 do 5 tona Srbija će opet imati 1 milion tona za izvoz. Međutim, uslovi pri setvi u optimalnim rokovima nisu bili nepovoljni. Sada imamo pojavu da neke njive imaju pšenicu sa dva-tri lista, neke su biljke u fazi bokorenja. Sve zavisi od vremenskih uslova tokom sledećeg perioda. Neki poljoprivrednici će imati muke pri prihrani jer imaju njive na kojima imaju tri stadijuma razvoja biljaka – od nicanja, sa dva-tri lista i fazu bokorenja.

Ukoliko ste posejali seme sa tavana prve prognoze su da će pšenica dati manji rod i zato joj treba pomoći krajem februara. Ako ste koristili sortno seme tada ste u prednosti jer ono bolje podnosi stresne situacije i u žetvi će Vam doneti zrno sa visokim procentom proteina ( više od 12,5%). Tako ćete moći ponuditi tržištu kvalitetniju pšenicu.

Decenijama se govori o razvrstavanju pšenice prema klasama, očigledno je došlo vreme da se to i ostvari. Pravilnik o kvalitetu žita, mlinarskih i pekarskih proizvoda je donet. Otkupljivače će naterati tržište za izvoz da traže razvrstanu robu po kvalitetu jer se na svetskom tržištu lakše prodaje kvalitetna pšenica (sa više proteina od 12,5%, dobar gluten …). Cena je takođe viša za 6 – 10 US dolara po toni.

Kvalitetna zrna pšenice

To su uvideli i članovi ZZ “Utrine-Obornjača” iz Utrina i nabavili su dva analizatora za kvalitet pšenice kompanije “METRON” tako će pri otkupu odmah razvrstavati pšenicu. Namera im je da tako razvrstanu pšenicu ponude trgovcima, ali po višoj ceni jer kvalitet koji nude to zavređuje. “METRON” je zastupnik velikih svetskih kompanija koje obezbeđuju laboratorijsku, mernu opremu i opremu za kontrolu kvaliteta žitarica.

MultiCheck™ je najjači model Bruins Instruments NIR/NIT analizatora. MultiCheck je najsvestraniji analizator, jer vrši analizu metodom transmisije i refleksije! Različite mikro ćelije od 8 do 30 mm za analiziranje raznih proizvoda. Refleksiona analiza za stočnu hranu, hranu za kućne ljubimce, pekarske proizvode i praškove.

Dužina trajanja analize je oko 50 sekundi sa 16 očitavanja poduzoraka. U potpunosti su prenosive kalibracije među instrumentima.

Namena:

Pšenica, ječam, kukuruz, soja, uljana repica, suncokret, ovas…

Određivanje:

Vlaga, proteini, ulje/masti, skrob, celuloza, pepeo, gluten, zeleny-test, W, kg/hl (opcija)

Više informacija možete dobiti Tel: +381 21 506 035, Mobil: +381 63 851 2217

Pročitaj i ...

traktori sabijaju krediti rigolovanje spit 14 traktor u zimu mašinski krug expo 2018. traktori kite

Traktori sabijaju zemljište, čuvajte rastresitost zemljišta

Rastresito zemljište obezbeđuje lakšu obradu, manji utrošak goriva, više sačuvane vode po hektaru u zemljištu.