Wednesday 23.10.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kukuruz sa pasuljem ponovo na našim njivama?

Kukuruz sa pasuljem ponovo na našim njivama?

Mnogi se sećaju kada se kukuruz sa pasuljem gajio na istoj njivi. Novi rezultati u naučnim istraživanjima ukazali su da se ponovo trebaju gajiti u zajednici.

Gajeći kukuruz i pasulj na njivi se može ostvariti veoma kvalitetna hrana sa visokim nivoom proteina za ishranu stoke. Može se uštedeti u gajenju drugih useva jer koristite jednu površinu za dve kulture. Nivo proteina u pasulju je skoro dvostruko viši nego nivo proteina u kukuruzu.

Kukuruz sa pasuljem u zajednici

Postojala je sumnja da deo toksičnih materijala iz pasulja negativno utiče na rezultate u ishrani muznih krava. Naučnici iz Nemačke su to opovrgli jer nivo toksičnih materija tokom eksperimenta nije uticao na mlečnost, krave su rado jele smešu kukuruza i pasulja.

Setva se obavlja istovremeno i biljka pasulja se obavije oko kukuruza i tokom siliranja se zajednički obrade. Povećanjem nivoa proteina u siliranoj masi smanjuje se potreba za udelom soje u ishrani stoke. Pasulj ostavlja tokom rasta i azot u zemljištu i omogućava da se smanji i upotreba đubriva. Pasulj 80% potreba za azotom tokom rasta zadovoljava sam putem kvržičnih bakterija.

Stariji poljoprivrednici se rado sećaju vremena kada se tako gajilo. Za razliku od savremenih saveta za siliranjem, u ta doba se pasulj gajio radi ishrane ljudi.

Pročitaj i ...

konoplja industrijska agrotehnika konoplja kao gajenje alternativnih konoplja se

Gajenje alternativnih ratarskih kultura je šansa za “male”

Kako opstati na selu jer veliki sve "gutaju" - rešenje je u gajenju alternativnih ratarskih kultura