Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kukuruz faza cvetanja i značaj vlage

Kukuruz faza cvetanja i značaj vlage

Kukuruz faza cvetanja – Prinosi kukuruza u našim agroekološkim uslovima variraju od godine do godine u vrlo širokom rasponu u zavisnosti od količine i rasporeda padavina u vegetaciji kukuruza. Prosečne potrebe kukuruza za vodom su:

  1. april 35 mm,
  2. maj 90 mm,
  3. jun 95 mm,
  4. jul 120 mm,
  5. avgust 75 mm i
  6. septembar 40 mm, sve ukupno 450 mm.

Prosečan nedostatak padavina u vegetaciji kukuruza iznosi oko 200 mm.

Posledice suše na smanjenje prinosa prvenstveno zavise od dužine perioda bez padavina, visine temperature vazduha, vodnog režima zemljišta i stepena tolerantnosti prema suši, ali i od nivoa primenjene agrotehnike.

Kukuruz faza cvetanja i značaj vlage

Kukuruz najveće potrebe za vodom ima u fazi cvetanja, pa nedostatak vlage u tom periodu najviše utiče na smanjenje prinosa. Kukuruz je u toj fazi najviše osteljiv na nedostatak vlage jer se, takoreći, istovremeno formiraju muške i ženske cvasti koje mogu biti udaljene od 30-40 cm, pa do jednog metra.

U uslovima vazdušne suše polen se suši i nema oplodnje ili je ona delimična. Zato se biljka sama štiti tako što se svila pojavljuje kasnije u odnosu na metlicu, čime se skraćuje njeno izlaganje štetnom delovanju suše. U takvim uslovima efekat navodnjavanja na povećanje prinosa kukuruza može da iznosi 30% i više, u zavisnosti od godine.

Proizvođači koji imaju mogućnost navodnjavaju kukuruz od sredine jula i u toku avgusta. Prosečno je potrebno obaviti 2-4 zalivanja sa zalivnom normom od 30 mm do 40 mm po kvadratnom metru.

Autor: Srđan Cvetković, dipl. inž. poljoprivrede

foto pixabay.com

Kukuruz faza cvetanja

Pročitaj i ...

soja sorte gustina setve ekstruder soja krečnjak rešava kombajn u soji soja izvoz soja suša

Krečnjak rešava probleme u razvoju biljaka

Optimalna pH reakcija zemljišta se postiže , na kiselim zemljištima, korištenjam krečnjaka.