Wednesday 26.06.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku

Izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku

Izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku – Dobre vesti za naše poljoprivrednike. Novi dogovor sa Turskom će obezbediti povoljnije uslove za prodaju suncokreta, soje . Povećanje mogućnosti prodaje suncokreta zrno – 15.000 tona , i 25.000 tona sirovog ulja i 10.000 tona rafinisanog ulja !! Cena je u rukama trgovaca na berzama u svetu, ali veća konkurencija će dovesti do fer cene na našem tržištu. Cena na svetskom tržištu je oko 700 US dolara za tonu za suncokretovo ulje dok je cena zrna oko 310 US dolara za tonu.

soja sorte gustina setve ekstruder soja krečnjak rešava kombajn u soji soja izvoz soja sušaSoja će dobiti dodatni podsticaj jer je moguće izvoziti soju u Tursku u količini od 5.000 tona soje. Naši ratari uzgajaju non GMO soju i to je veliki plus za mogućnosti prodaje. Cena soje na svetskom trištu je u defanzivi – trgovinski rat Kine i SAD je uslovio višak soje na svetskom tržištu. Prvi znaci ” otopljavanja ” su prve isporuke soje iz SAD u Kinu u januaru 2019. godine . Momentalno cena je oko 320 US dolara za tonu. U Brazilu će stići nova žetva soje u februaru 2019. ( tada se žanje 65% ukupnih godišnjih količina soje za sezonu 2018/19.).

Izvoz poljoprivrednih proizvoda 

Na trištu Srbije cena na Produktnoj berzi u Novom Sadu je oko 37,30 dinara za kilogram ( bez PDV – a ). Da li će nova tražnja podići cenu ? Mi možemo da ponudimo 230 – 260.000 tona na tržištu i to nije velika količina, ali sama mogućnost da se pojavi novi kupac na tržištu će domaćim trgovcima biti signal da se zabrinu. Lakše je kupiti soju na svom pragu nego je uvoziti . 

Nadajmo se da će novi trgovci na domaćem tržištu stimulisati rast cena uljarica i izazvati ratare da na proleće više poseju suncokreta i soje. Pratite kretanja na berzama u svetu na našem sajtu i procenite koje kulture će Vam doneti veći profit. Troškovi u proizvodnji su ključ za ostvarenje dobiti.

Petar Jovičić

foto pixabay.com

Izvoz poljoprivrednih proizvoda

Pročitaj i ...

vranilova trava lekovito bilje

Lekovito bilje je izvor zarade na manje hektara

Sa manje površine moguće je ostvariti viši prihod nego u ratarenju. Primer je iz Bavaništa.