Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Hibridi pšenice daju bolje prinose ?

Hibridi pšenice daju bolje prinose ?

Hibridi pšenice – budućnost je stigla! Prednosti od gajenja hibridne pšenice su brojne. Prvo, hibrid pšenice daje veće prinose. Ovo je verovatno prva stvar koja dolazi na pamet kad se spomene reč “hibrid”. I to je sigurno istina. Hibridni pšenice nude mnogo veći potencijal prinosa od konvencionalnih sorti.  Šta stoji iza oznake hibrid ? Najvažnija osobina za hibrid je reč  Heteroza, koji je već dobro poznat u drugim kulturama, kao što su kukuruz, uljane repice, i slično. Heteroza je definisana kao povećanje, respektivno. poboljšanje svojstva F1 pojedinaca u poređenju sa obe roditeljske linije. No, šta to znači u praksi ? Zašto hibridi imaju veće prinose ? Treba razumeti da heterozis se odražava u svim smerovima.

Hibridi pšenice daju bolje prinose ?

Hibridi imaju robusniji korenski sistem ( do +50% ), što predstavlja bitnicena samo 12 poleganje manje zalihe poljoprivreda za 21.vek uslov za razvoj biljke. To im omogućuje  bolji prijem i upravljanje vode i hranivih materija u vremenima stresa i efikasno korištenje potencijala biljke. Robusnije korenje imaju veću usisnu snagu, tako da se može koristiti hraniva i vode iz dubljih slojeva tla. Dakle, hibrid pšenice ima veću toleranciju na stres i može pružiti veće prinose čak i u manje povoljnim uslovima.

Hibridi imaju veću površinu lista. Leaf Indeks površina (LAI) hibridnih sorata pšenice u proseku za 1 m2 je veći (po m2 zemljišta) od dosad uobičajenih sorti. To, zajedno s vrlo dobrim osobinama hibridima ostavlja više vremena za efikasniju apsorpciju i transport hranljivih materija koji se  asimilira u žitaricama.

Hibridi imaju vrlo visoku sposobnost razvoja broja izdanaka. To je sasvim uobičajeno za hibridne sorte pšenice da daju 15 izdanaka na jednoj biljci, u nekim slučajevima čak i više od 20 produktivnih izdanaka ! Stoga se preporučuje količine semena za setvu na oko 150 zrna / m2, što je sasvim dovoljno za postizanje solidnih prinosa useva.

Kvalitet zrna je važan za mlinsku i pekarsku  industriju jer njihovi proizvodi moraju da zadovolje standarde proizvodnje. Kako da znate kvalitet pšenice ? Kompanija “Metron” d.o.o. će Vam to omogućiti. MultiCheck™ je najjači model Bruins Instruments NIR/NIT analizatora.

Hibridi imaju vrlo visoku produktivnost broja zrna u klasu. Zrna imaju veliku vrednost ( osobine zrna – proteini, broj padanja, hektolitarska težina ) , a time i produktivnost svakog klasa ima vrlo visoki nivo. Masa hiljadu zrna je veća kod Hibrida pšenice što dovodi do ve?ih prinosa, samim tim i većeg ekonomskog prihoda.

Količina slame je takođe veća, što je dobra za upotrebu u stočarstvu ili da se slama primeni za proizvodnju briketa, obnovljivo  biogorivo.

Hibridna pšenica je odličan izbor za svakoga ko želi da poveća prinos i profit . Preporuka pri setvi je 150 – 175 zrna po metru kvadratnom, odnosno pri setvi 100 kilograma po hektaru.

foto pixabay.com

Hibridi pšenice

Pročitaj i ...

siva pegavost šećerna repa setva kvote CERCOSPORA beticola crna repina

Šećerna repa – crna repina vaš je na poljima zato tretirajte biljke

Preporuka proizvođačima je da obavezno obiđu svoje parcele i izvrše pregled biljaka na prisustvo crne repine vaši.