Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Hemikalije za 21. vek, novi načini delovanja

Hemikalije za 21. vek, novi načini delovanja

Hemikalije za 21. vek – Rasprava o korisnosti i štetnosti zaštitnih hemijskih sredstava je prinudila Bayer da nastavi istraživanja na novim osnovama. U najavi su herbicidi koji će koristitit novi pristup zaštiti od korova. Da bi se razvio novi proizvod potrebno j 14 godina, da prođe sve faze ispitivanja i dobije odobrenja nadležnih državnih  institucija.

Posledja generacija herbicida inhibitori HPPD (Callysto, Corvus) se primenjuje od 1990. godine. Veliki pritisak zaštitnika okoline zbog upotrebe glifosata tera naučnike da nađu nove puteve zaštitinih sredstava kroz biljke.

Najavljen je i novi način sprečavanja razvoja kukuruzne zlatice. Kada se štetočina pojavi na korenu kukuruza aktivira se CRW II (gen umetnut u ćelije kukuruza) – kukuruz “javi” svojim ćelijama da spreče aktivaciju proteina u telu ličinke kukuruzne zlatice bez kojega ona neće preživeti. Tako praktično kukuruz “ubija” štetnika.

Da li će nova sredstva ispuniti sve rigoroznije zahteve kontrolnih institucija ili će se kompanije “pobrinuti” da se upotreba glifosata nastavi nesmanjenom žestinom (naročito nakon isteka autorskih prava nad glifosatom).

Hemikalije za 21. vek

Brazilska Agencija za zdravlje je objavila da ne postoje sigurni dokazi o povezanosti upotrebe glifosata i dobijanja bolesti raka. Na taj način se nastavlja upotreba glifosata na više od 35 miliona hektara pod sojom i 16 miliona pod usevom kukuruza. Ipak, preporuka je da poljoprivrednici koji koriste hemikaliju pri radu, prosečno ne unose više od 0,1 miligram hemikalije po kilogramu svoje telesne težine (uz upotrebu sredstava zaštite). Očigledno, prevelik je finansijski kolač u pitanju.

Zemlje EU su odobrile upotrebu glifosata. Jedan od razloga je i da bi zabrana doprinela poskupljenju proizvoda (više radnih operacija, veći utrošak radne snage, goriva, nužnost fizičkog uklanjanja korova…). Da li bi potrošači pristali na više cene? Smanjenje prinosa uljane repice, ječma i pšenice bi bilo od 3 do 15 procenata prma procenama stručnjaka.

Očigledno, borba se nastavlja. Da li je zdravlje preče od profita i da li je uslov da se plati više za manje? Koliko se hrane baca u razvijenim zemljama?

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

organsko đubrivo kalcizacija u zimu

Kalcizacija u zimu, bolji prinosi na leto

Hladno vreme je pravi trenutak da jeuradite, kalcizacija u zimu ima svoje prednosti.