Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Glodari ne miruju, obiđite vaše useve, voćnjake

Glodari ne miruju, obiđite vaše useve, voćnjake

Glodari ne miruju. Toplo vreme pogoduje aktivnosti štetočina. Naročito treba obratiti pažnju zaštite od glodara. Tokom jeseni poljski miševi se hrane tek posejanim semenom, a nastavljaju  štetnu aktivnost i nakon nicanja useva i na žitnim poljima prave prazna mesta.
U voćnjacima se javlja opasnost da oštete koren i samo stablo i tako dovedu do sušenja stabala. Intenzitet napada se određuje na osnovu broja aktivnih rupa po jednom hektaru.

 Provera aktivnosti rupa izvodi se na taj način što rupe zatrpamo zemljom, a sutradan obiđemo da utvrdimo koje su otkopane i u njih postavljamo mamce. Ukoliko na jednom hektaru postoji više od 500 aktivnih rupa, tada se pristupa zaštiti useva i to cinkfosfid preparatima, razbacivanjem mamaka u aktivne rupe po uputstvu proizvođača, a rupe OBAVEZNO zatrpati zemljom. Brojanje izvršimo na jednom uzorku površine i to pomnožimo na veličinu poseda.

glodari zimi

U zatravljenim voćnjacima, gde se travnati pokrov samo kosi veća je brojnost glodara nego gde se trava malčira. Zemljište treba mehanički obraditi rotofrezama. U voćnjacima se pristupa zaštiti od ove štetočine ukoliko je broj aktivnih rupa od 10 do 50 po jednom hektaru. Suzbijanje se izvodi u zimskom periodu kada nema plodova. Postavljanje cinkfosfid mamaca obaviti po suvom vremenu, u aktivne rupe, a OBAVEZNO rupe zatrpati zemljom.

 

Glodari ne miruju, obiđite vaše useve, voćnjake

 Zaštita se obavlja i od zečeva -najbolje okružiti stabla pletivom ili zamotati stabla natron papirom sa tri trake koje treba posebno zavezati da ih vetar nebi pocepao. Posebno obratiti pažnju na visinu postavljene zaštite jer u slučaju visokih snežnih padavina mogu napasti i ramene grane. Do sada imamo sreće da su snežne padavine uobičajene.

 U uslovima organskog uzgoja problem glodara se može sprečavati na sledeći način:

 Postaviti stubove za sletanje i prečke za sedenje ptica grabljivica. Stub za sletanje ptica, najčešće drveni, treba postaviti na visinu od 2 – 2,5 metra dok poprečne oblice trebaju biti dožine 50 cm.

Predlažemo Vam da obavezno obilazite zasade i preventivno delujete na štetočine, inače možete imati velike štete, ali kada ih otkrijet već je kasno.

PSSS Srbija

foto pixabay.com

Glodari ne miruju 

Pročitaj i ...

korovi u malinjaku

Malina zaštita od malinine bube u cvetanju

Malina ipak ostaje naše "crveno zlato" i zato se vrši zaštita u maju od malinine bube.

Leave a Reply