Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Glifosat ne može više na njive u Austriji

Glifosat ne može više na njive u Austriji

U pripremi je odluka da glifosat ne može više da se koristi u Austriji. Kao zemlja koja ima najveći procent kultivisanih površina za organski uzgoj u odnosu na ukupnu površinu u poljoprivredi (24%) ova odluka dolazi kao očekivani sled događaja.

Glifosat se koristi već decenijama kao sredstvo protiv korova u njivama, voćnjacima… Nepravilnim postupcima pri njegovoj primeni može se desiti da se korisnik otruje. Od kada je Svetska zdravstvena organizacija ukazala na potencijalni štetni uticaj glifosata na čoveka i moguće izazivanje kancerogenih bolesti promenio se odnos država prema njegovoj upotrebi. Neke su ograničile širinu i količinu primene. Kod nas se glifosat koristi često i kao “kosač” korova pre setve. Da li će zemljište moći da ostane nezagađeno?

Glifosat ne može u njivu

U Srbiji se čeka donošenje odluke o striktnoj primeni hemijskih zaštitnih preparata, obukama poljoprivrednika, strogo vođenoj evidenciji njihovog korištenja. Često naši poljoprivrednici “pojačaju” preporučenu dozu – od viška glava ne boli. Da li će ovakve odluke država uticati na naše zakonodavce da se ograniči ili ukine primena glifosata? Ili je to suviše težak zadatak za njih?

Integralna proizodnja podrazumeva minimalno korišćenje hemijskih preparata u poljoprivredi – važna je preventiva i kontrola štetnih organizama da njihov broj ostane na niskom nivou (prag štetnosti). Primena izbora semena, biljaka koje odgovaraju lokalnim uslovima, adekvatne mere biološke borbe (dobri insekti, bioinsekticidi), plodored, uništavanje korova pored njiva i puta mehaničkim putem.

Tako čuvamo prirodno okruženje i zdravlje nacije.

Pročitaj i ...

rasad zeolit rani kupus setva kupusa kupus kasni pikiranje rasada kupus u leto plodored

Setva kupusa u decembru, sadnja u aprilu

Pripremite leje, setva kupusa uskoro počinje. Valja misliti na vreme da imate rani kupus na tržištu.