Thursday 23.05.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » FUZARIOZA pšenice, pravo vreme za zaštitu

FUZARIOZA pšenice, pravo vreme za zaštitu

pšenica prihrana

FUZARIOZA PŠENICE – Široko rasprostranjena bolest prisutna u svim delovima zemlje. U zavisnosti od vremenskih uslova kod nas se javlja skoro svake godine u slabijem ili jačem intenzitetu pričinjavajući određene štete koje se ispoljavaju u smanjenju prinosa i zrnu lošijeg kvaliteta.

 Ovaj patogen parazitira pšenicu i najčešće se javlja na početku cvetanja i u mlećnoj zrelosti. Simptomi bolesti se javljaju na celom klasu ili pojedinačnim klasićima u vidu pojave slamasto žute boje koja se javlja kao posledica odumiranja klasa. Pri osnovi klasića i na samom vretenu u uslovima povećane vlažnosti formira se narandžasta prevlaka od reproduktivnih organa gljive. Dešava se da parazit zahvati poslednju internodiju pri čemu dolazi do odumiranja celog klasa. Posledica toga je slaba nalivenost zrna u zaraženom klasu što znatno utiče na smanjen prinos i hektolitarsku težinu kao i loš kvalitet zrna pšenice od kojeg se ne može dobiti brašno odgovarajućeg kvaliteta.

 FUZARIOZA pšenice, pravo vreme za zaštitu

Gljivice iz roda Fusarium su stalno prisutne u zemljištu gde se javljaju u vidu micelije na biljnim ostacima.

Takođe se mogu prenositi i zaraženim semenom. Jači napad fuzarioze klasa pšenice po pravilu se javlja na parcelama na kojima je predusev bio kukuruz i u uslovima čestih padavina u fazi cvetanja pšenice i nalivanja zrna.

Setva zdravog semena, plodored, dublje zaoravanje žetvenih ostataka kao i stvaranje optimalnih uslova za brzo nicanje i razvoj biljaka su bitni preduslovi za smanjeno prisustvo ove bolesti u samom usevu. Pored ovih mera treba izvršiti i hemijski tretman pšenice fungicidima namenjenim za suzbijanje ovog patogena pogotovu u uslovima čestih i obilnih padavina u fazi cvetanja i nalivanja zrna.

Tretmani se trebaju izvršiti na početku faze cvetanja pšenice jednim od fungicida: Artea, Duet ultra, Prosaro 250 EC, Antre plus 1,5l/ha i Bumper P 490 EC (a.m. prohloraz+propikonazol ), 0,75-1 l/ha.

psss negotin    Nenad Ilić, dipl.ing.

PIS VOJVODINA – Preporuka za proizvođače: učestale padavine u narednom periodu tokom cvetanja  pšenice, mogu dovesti do jačeg napada fuzarioze klasa. Pregledom useva treba odrediti fazu razvoja ozime pšenice, kada se utvrdi da na 5% klasova imamo pojavu prašnika primeniti neki od navedenih fungicida:

  1. Cello (a.m. tebukonazol+protiokonazol+spiroksamin) 1,25 l/ha
  2. Zamir 400EW ( a.m. prohloraz+tebukonazol) 0,75-1 l/ha
  3. Bumper P ( a.m. prohloraz+propikonazol) 0,75-1 l/ha
  4. Osiris (a.m. epoksikonazol+metkonazol) 1,5-2,5 l/ha
  5. Duett ultra (a.m. epoksikonazol+tiofanat-metil) 0,4-0,6 l/ha
  6. Artea 330 EC (a.m. propikonazol+ciprokonazol) 0,5 l/ha

Fuzarioza klasa  je oboljenje koje dovodi do značajnog smanjenja prinosa ( u jače zaraženim klasovima se obrazuju štura zrna) i pogoršanja kvaliteta zrna (prisustvo mikotoksina opasnih po zdravlje ljudi i životinja)!

fotopixabay.com

Fuzarioza pšenice

Pročitaj i ...

fosfor manjak plodored gustina setve

Kukuruzu prija kada pada kiša, a da li ona smanjuje berbu?

Kiša može da smanji prinos? Deluje neobično, ali je moguće. Zato treba da očekujemo lepo vreme posle faze 8-10 listova kukuruza.

Leave a Reply