Tuesday 23.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Farmeri probleme imaju i u SAD – u

Farmeri probleme imaju i u SAD – u

Farmeri probleme – savremena poljoprivreda obezbeđuje ishranu stanovništva, otvara radna mesta , ali izgleda ne vole svi da su blizu uzgajališta stoke. U saveznoj državi Severnoj Karolini udruženja uzgajivača svinja su se našli na optuženičkoj klupi. Žalbe se odnose na zagađenje okoline i neprijatne mirise . Najveći svetski proizvođač svinjetine Smithfield Foods je odlukom suda kažnjen za ugrožavanje ekosistema i treba da plati 473,5 miliona US dolara susedima njhovih farmi ( tri najveće).

Udruženja proizvođača svinja je diglo svoj glas, čak su rekli da treba zaustaviti ovo ludilo ?! Dobili su podršku svog predstavnika u Kongresu SAD kao i lokalnih birokrata zaduženih za poljoprivredu. Očigledno državni službenici su uz velike korporacije – bez obzira ako nanose zdravstvenu štetu stanovnicima i prirodnoj okolini. Da li vas to podseća na neke slične situacije kod nas, ali valja sačekati tih 30 godina pa videti šta je rezultat ove odluke naših birokrata. Priroda možda neće čekati nego će nam uzvratiti svojim gnevom.

Najavljuju se nove tužbe za uzgajivače pilića – jednostavno ih stanovnici ne žele u svojoj blizini. Severna Karolina je druga po proizvodvodnji svinja i tremi farmeri govore da bi radije ostali pri uslovima slobodne trgovine jer je kina kupovala više od 60% ća po proizvodnji pilića u SAD-u. Zapošljava 7.100 ljudi na farmama i doprinosi sa 20% od ukupnog prihoda poljoprivrede u toj državi.

Farmeri prebleme imaju

Predsednik SAD Tramp je oduševljeno pričao na turneji po državama  SAD koje gaje najviše soje – tarife na uvoz proizvoda iz Kine će doprineti da se smanji fiskalni dug države i omogućiti smanjenje poreza ?! Farmeri baš nisu oduševljeni kao njihov predsednik. Obećanih 12 milijardi US dolara će doći tokom jeseni ( u novembru, ako se obećanje ispuni – 8 milijardi u novcu, ostalo podsticaji kroz mere Ministarstva poljoprivrede ) kao deo odštete farmerima. Sami farmeri  kažu da bi radije ostali na uslovima slobodne trgovine sojom sa Kinom – više od 60% uzgojene soje je izvoženo u Kinu !! Ako ih odluka svog predsednika natera da gaje više kukuruza da li će cena kukuruza na tržištu biti niže ( veća ponuda ) , dok će cene na svetskom tržištu za soju rasti jer će biti manja proizvodnja ( ponuda ). SAD su proizvodile više od 105 miliona tona soje godišnje. Sama Kina je proizvodi samo oko 13,2 miliona tona.

Kao što vidite obećanja su uvek ista, ostvarenja pod znakom pitanja – farmeri se snalaze kako znaju i umeju, ko je bliži vatri bolje se ogreje.

foto pixabay.com

Farmeri probleme

Pročitaj i ...

traktori sabijaju krediti rigolovanje spit 14 traktor u zimu mašinski krug expo 2018. traktori kite

Traktori sabijaju zemljište, čuvajte rastresitost zemljišta

Rastresito zemljište obezbeđuje lakšu obradu, manji utrošak goriva, više sačuvane vode po hektaru u zemljištu.