Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Etanol pomaže ratarima -čuva cenu kukuruza

Etanol pomaže ratarima -čuva cenu kukuruza

Etanol – Tržište kukuruza: proizvodnja američkog etanola održava cene. Prema USDA (Ministarstvo za poljoprivrednu SAD), 131 Mt, tj. 35% američke proizvodnje kukuruza i 13% svetske proizvodnje namenjeno je proizvodnji etanola u Sjedinjenim Američkim Državama u 2014/15. Ovo tržište je na taj način postalo za nekoliko godina odlučujuće na tržištu kukuruza.

 Tokom 2014, zahvaljujući globalnoj tražnji održana je prerada kukuruza u etanol. Glavni deo američke proizvodnje prodat je na domaćem tržištu (95%). Sa ovakvom proizvodnjom moguće je zadovoljiti nivo uključivanja etanola u benzin, koji je utvrđen na 10%. Međutim, EPA (Agencija za zaštitu životne sredine SAD) ponovo je odbacila ovu izmenu procenta inkorporacije. Američka agencija je naime predložila smanjenje obaveza inkorporacije dok proizvođači etanola traže povećanje procenta na 15%.

 Etanol pomaže ratarima -čuva cenu kukuruza

Posle suše s početka godine, proizvodnja brazilske šećerne trske je opala. Prema tome, brazilski etanol je izgubio na konkurentnosti, a ponuda za izvoz je opala (1,5 milijardi litara, -46% u odnosu na 2013, tj. najniži nivo od 2003. godine), što omogućava amerikancima da učvrste svoje mesto na međunarodnom tržištu. S toga, američki proizvođači etanola, uglavnom sa sedištima na Srednjem zapadu (MidWest), koriste priliku sa izvozom koji je u porastu za više od 30%, tj. najviši nivo od 2011.

Pored toga, kukuruz je dobro rodio ove godine i cene padaju, niske  temperature takođe doprinose optimizaciji procesa, što omogućava da se konsoliduju marže na proizvode. Krajem novembra, dinamika proizvodnje etanola u SAD-u postigla je novi rekord sa 982 000 barela dnevno. Rekord koji je ponovo oboren u prvoj nedelji decembra sa dnevnim ritmom od 988 000 barela i zalihama koje se formiraju sa 17,8 miliona barela (tj. rezerve za 21 dan). Ovaj neizmenjeni tempo proizvodnje potvrđuje veliku svetsku tražnju za etanolom, ali da li bi mogao da opstane u kontekstu cena najte koje padaju?

Kakve su perspektive za proizvodnju etanola?

 EIA (Uprava za informisanje o energentima SAD-a) je objavila svoja predviđanja za tržište energenata za 2015. U svom izveštaju, EIA predviđa stabilnu prosečnu cenu nafte koja bi se kretala oko 68 $ za barel za sledeću godinu. Uprkos konkurenciji fosilnih goriva, američka agencija procenjuje prosečan ritam proizvodnje etanola u 2015. od 948 000 barela dnevno, koji je porastao u odnosu na prosek od 931 000 barela dnevno proizvedenih 2014. Ovaj porast proizvodnje bi trebalo da zadovolji potrebe rastuće tražnje.

Etanol, kao zamena fosilnih gorila, bi mogao da doprinese najnovijim angažmanima Sjedinjenih Američkih Država i Kine s obzirom na klimu (prethodni 12. novembar). Ove dve zemlje zajedno učestvuju sa više od 40% u globalnim emisijama gasova sa efektima staklene bašte i zauzimaju prvo i treće mesto u svetskoj proizvodnji etanola. Kod drugog svetskog proizvođača etanola, Brazil, vlada se sprema da povisi procenat inkorporacije u gorivo. Posle prethodnog porasta 2013. od 25% u odnosu na pređašnjih 20%, procenat inkorporacije bi sada mogao da dostigne 27,5%. Ovaj porast bi trebalo da poveća brazilsku tražnju za biogorivom za 1 milijardu litara godišnje.Međutim, potvrđujući, prošlog 27. novembra, volju da ne smanje svoju proizvodnju nafte, članice OPEP-a su ponovo izazvale novi pad kursa sirove nafte čiji je pad počeo još prošlog leta. Pad kurseva nafte može usporiti prelazak industrija na obnovljive izvore energije koji su sada manje konkurentni. Ova konkurentnost između izvora energije bi na kraju mogla da smanji tražnju za etanolom i biti uzrok smanjenja projekcija EIA.

 Thomas JOLY, referent u odeljenjeu Ekonomija – AGPM (Opšte francusko udruženje proizvođača kukuruza)

izvor: poljoprivreda.info

foto pixabay.com

Etanol pomaže ratarima -čuva cenu kukuruza

Pročitaj i ...

postrna setva dve berbe

Dve berbe ili žetve u jednoj sezoni – dupli prihod

Dve žetve u jednoj sezoni donosi više prihoda. Za stočare je to prava prilika da obezbede hranu za zimu.