Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Bokorenje – čvor bokorenja određuje prinos

Bokorenje – čvor bokorenja određuje prinos

Bokorenje – čvor bokorenja. Predstavlja životni centar ozimih kultura. Usled niskih temperature i nespremnog ulaska same biljke u zimu, listovi preko zime izmrznu, ili iz bilo kojih razloga propadne nadzemna masa, a čvor bokorenja ostane živ, biljka će se ponovo regenerisati. No, ako se desi uginuće čvora bokorenja, povlači za sobom uginuće cele biljke. Dubina na kojoj se nalazi čvor bokorenja je 2-3 cm ispod površine zemljišta, a na njegovu dubinu utiču obrada i tip zemljišta, vlažnost, krupnoća zrna, temperatura, a naročito svetlost (u gustom sklopu zbog zasenjivanja i nedostatka svetla čvor bokorenja se formira pliće, pa za posledicu može dovesti do uginuća same biljke).

klijanje pšeniceOptimalni uslovi diktiraju da ono počinje oko 2-3 nedelje posle nicanja, i to u fazi formiranja 3-4 lista. Bokor predstavlja sa formirana stabla. U normalnim poljskim uslovima iz jednog zrna ozime pšenice može se dobiti 5 – 7 izdanaka po jednom bokoru (pri čemu je samo 1-3 produktivno), a kod jare 1-2. Istovremeno sa razvojem novih bočnih izdanaka, formira se i sekundarni korenov sistem – svaki novi dobro razvijen bočni izdanak može da formira sopstveni korenov sistem.

 Bokorenje – čvor bokorenja određuje prinos

Bokorenje se odvija u temperaturnom intervalu od 5-20 C ,optimalna temperatura je 15-17 C. Sva sekundarna stabla u jednom bokoru ne donose cvast i plod, pa se razlikuje ukupno i produktivno bokorenje.

  1. Ukupno bokorenje predstavlja prosečan ukupan broj svih stabala (izdanaka) po jednoj biljci (bokoru).

  2. Produktivno bokorenje je prosečan broj onih stabala po biljci koja daju cvast i plod.

Ozima žita bolje bokore od jarih. Najjače bokore ozima raž i ječam. Bokorenje žita odvija se u jesen, ali se može, pri povoljnim uslovima, produžiti i u proleće. Izdanci koji u momentu vlatanja glavne vlati nemaju bar 2-3 lista i sopstveni koren, propadaju ili ne donose klas i plod. Broj produktivnih klasova kod pšenice treba da iznosi 500-700 / m2.

Dipl.ing Darko Simić

foto pixabay.com

Bokorenje – čvor bokorenja

Pročitaj i ...

soja sorte gustina setve ekstruder soja krečnjak rešava kombajn u soji soja izvoz soja suša

Krečnjak rešava probleme u razvoju biljaka

Optimalna pH reakcija zemljišta se postiže , na kiselim zemljištima, korištenjam krečnjaka.