Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Tartufi u Srbiji – blago u zemlji koje treba naći

Tartufi u Srbiji – blago u zemlji koje treba naći

Možda niste znali ali tartufi u Srbiji nisu retka pojava. Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Pored izuzetnog ukusa, čuvena je po svojim lekovitim svojstvima. Tartufi se mogu naći i u Srbiji. Postoje posebni tereni koji pogoduju razvoju tartufa. Postoje i uporni tragači za vrednim i delikatnim blagom.


Oni su se organizovali u društvo. Polaznu osnovu za formiranje tartufarskog društva predstavljala je potreba za uredjenim, celishodnim i kontrolisanim sakupljanjem i gajenjem konzumnih vrsta autohtonih tartufa na području Srbije.

Praktična strana takve osnove, može se reći i najvažnija, jeste stvaranje uslova za legalno i nesmetano sakupljanje konzumnih vrsta tartufa u prirodi. Takodje i omogućavanje jednostavnog i lakog identifikovanja sakupljača tartufa na terenu (i njihovih pasa), kao legalnih i organizovanih pripadnika tartufarskog drustva, sa svim pravima i obavezama koje iz članstva proističu, a usaglašenih sa pozitivnim zakonima i propisima.

Možete i Vi probati sreću i pronaći svoj tartuf.

tartufi u srbiji
Tartufi u Srbiji postoje!

Istorijat istraživanja u Srbiji 


Još davne 1778 godine, Fridrih Vilhelm fon Taube, vladin savetnik carske krune – carice Marije Terezije, putešestvenik i plodan putopisac, pohodeći područja Slavonije i Srema, piše da u tadašnjim sremskim šumama “u trifama vlada obilje”, za koje nadalje kaže da “ni u čemu ne zaostaju za pije monteskim” (čuvena pokrajina u Italiji).

Više od jednog veka kasnije – 1896, zahvaljujući Kralju Milanu Obrenoviću koji je uvezao prve pse tartufare, otkriveno je u Srbiji i prvo nalazište tartufa u šumi “Koviljaci”, izmedju Kragujevca i Gornjeg Milanovca.

Već tada je ovaj srpski vladar planirao da uveze “seme tartufa” koje bi zasejao na svom imanju kraj Niša, s ciljem da veštački odgaji tartufe. Nekoliko decenija kasnije – 1933. J. Jekic, objavljuje nalaz nekoliko primeraka tartufa u području Jastrepca. Sledeća ozbiljna akcija traženja tartufa u Srbiji, u dunavskom basenu, uz pomoć sakupljača iz Istre i njihovih pasa, a pod rukovodjenjem Vojtjeha Lindtnera, kustosa Muzeja srpske zemlje, izvedena je tek pola veka kasnije – 1947 godine. Od šest istraživanih lokaliteta, u tri su nalazi bili pozitivni: Morović, Pančevo i Rogot.

Tartufi u Srbiji – blago u zemlji

U poslednjoj deceniji prošlog veka, pa sve do današnjih dana, odvijaju se u Srbiji, dosad najobuhvatnija i plodna naučna istraživanja tartufa. Počev od 1991. godine, na ukupnom prostoru Srbije, na preko 200 lokaliteta, otkriveno je preko 40 vrsta podzemnih i polupodzemnih gljiva. Samo iz roda pravih tartufa pronadjeno je 13 vrsta. To praktično znači da je do sada u Srbiji, na relativno malom delu evropskog kopna, pronadjena približno polovina svih do sada poznatih evropskih pravih tartufa što neosporno govori o značajnom bogatstvu naše zemlje u pogledu hipogeičnih gljiva.

U prirodnjačkom, ali još više u praktičnom smislu, nalaz belog tartufa – gastronomski,  jedne od najpoželjnijih, a komercijalno, svakako najskupljih gljiva – na širokom prostoru Srbije, svrstava našu zemlju u red izrazito malobrojnih privilegovanih zemalja i regija (Italija, Istra, južna Madjarska) gde je ova dragocena vrsta do sada pronadjena. Uzimajući u obzir ukupan do sada istraživani – ali još uvek ne dovoljno istraženi prostor – celokupne teritorije Srbije, kao i stepen istraženosti po sezonama, budući nalazi novih vrsta tartufa, a naročito novih lokaliteta, neće biti posebno iznenadjenje! Značajan doprinos takvim otkrićima davali su do sad, a očekuje se i ubuduće, pojedinačni tartufari, članovi našeg društva.

Izvor: tartufari.rs

Oko 3.000 evra vredan taruf pronađen je na području Buzeta (Istra). Najveći je to tartuf nađen 2012. godine, a pronašao ga je tartufar Adrijano Grbac koji već 16 godina traga za tim tzv. „motovunskim belim zlatom“. Vredna je podzemna gljiva teška 589 grama zahvaljujući kujici Bori i najteža je sezonska podzemna gljiva. Najveći tartuf ikad nađen težio 1,310 grama. Na području Livada našao ga je jedan stanovnik Oprtlja, a otkupio ga je Ginacarlo Zigante te je tartuf nakon merenja uvršten u Ginisovu knjigu rekorda.

Tartufi su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Pored izuzetnog ukusa, čuvena je po svojim lekovitim svojstvima.

Od davnina je poznato da deluje na potenciju i vitalnost celog organizma. Najbolja je ‘hrana za mozak’.  Njegove aktivne materije deluju kao neutrotransmiteri i obnavljaju sive ćelije. Na taj način poboljšava sposobnosti učenja, pamćenja, koncentracije i mentalne izdržljivosti.

Tartufi su mikorizne gljive koje imaju podzemna plodonosna mesnata tela, obično nepravilno okruglog oblika. Na površini tela nalazi se omotač (peridija) koja može biti glatka ili sa bradavičastim izraštajima u zavisnosti od vrste tartufa. Tartufi se razvijaju jedino ako žive u simbiozi s drvećem.

Pošto žive pod zemljom, prilikom sazrevanja ispuštaju mirise po kojima ih pronalaze brojne životinje i insekti koji se hrane ovom gljivom i na taj način resejavaju spore čime počinje novi životni ciklus tartufa. Berba tartufa vrši se uz pomoć posebno obučenih pasa koji njuhom otkrivaju podzemne gomoljače i ukazuju samo na zrele primerke. Zavisno od vrste, tarufi rastu na dubini od 10 do 70 centimetara. Prema boji, tartufi se dele na bele i crne, a cena kilograma kreće se do neverovatnih 8.000 evra, koliko košta Tuber magnatum.

Prvi su Francuzi počeli sa uzgajanjem tartufa i danas su, zajedno s Italijanima njihovi najveći uzgajivači, ali i najverniji konzumenti.

Pročitaj i ...

plastenici u smeru provetravanje tople leje

Tople leje – kako ih spremiti i koje đubrivo primeniti?

Tople leje su univerzalne u povrtarstvu. kako ih napraviti i popuniti?

Leave a Reply