Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » SREBROLIKOST krompira napada krtole u jesen

SREBROLIKOST krompira napada krtole u jesen

Srebrolikost krompira (srebrnasta pegavost)  je dugo poznata bolest koja je opisana i prisutna u svim proizvodnim područjima krompira u svetu pa i kod nas. Ova bolest je manje ekonomske važnosti jer napada samo pokožicu krtole, čime umanjuje tržišnu vrednost konzumnog krumpira.

SREBROLIKOST  krompira napada krtole u jesen

U vreme vađenja krompira znakovi zaraze najčešće nisu vidljivi, ali ova bolest se može brzo proširiti krtolama krompira koje se nalaze na većim gomilama u toplom i vlažnom skladištu, bez značajnijeg provetravanja vazduha. Prouzrokovač srebrnaste pegavosti krtola krompira je gljiva Helminthosporium solani. Ovaj patogen u toku zime se održava na zaraženim krtolama u skladištu. Simptomi bolesti se ispoljavaju isključivo na površini krtola. Imaju izgled srebrnkastih, pojedinačnih, glatkih i okruglih a najčešće međusobno spojenih pega, koje mogu da zahvate znatan deo a ponekad i čitavu površinu krtole.

 Simptomi se jasno uočavaju na starijim krtolama kada se operu, pa uvođenjem savremenih pakirnica sa linijom za pranje krtola, srebrolikost postaje ekonomski sve značajnija bolest krompira. Ako je krtola jače napadnuta, dolazi do gubitka vode i njihovog smežuravanja (naročito manjih krtola). Ova pojava srebrolikosti nastaje zbog prodiranja vazduha ispod tankog sloja ćelija periderma, što za posledicu ima refleksiju svetlosti.

 Krtole treba povaditi iz zemljišta odmah posle sazrevanja i skladištiti ih u suva, hladna (5-7°C) i dobro provetrena skladišta, pri niskoj vlažnosti vazduha. Preporučuje se održavanje vlažnosti vazduha u skladištu ispod 90%. Priručna skladišta je potrebno što bolje provetravati kako bi se sprečila kondenzacija na krtolama. Pri skladištenju prosušiti i odvojiti krtole sa početnim simptomima bolesti jer predstavljaju izvor zaraze. Za sadnju koristiti samo zdrave krtole i sprovoditi plodored

  Zoran Panajotović,dipl.ing.

foto pixabay.com

Srebrolikost krompira

Pročitaj i ...

milion od beli luk načini beli luk domaći

Beli luk domaći ili strani, večito pitanje za potrošače

Večita dilema za potrošače - beli luk domaći ili strani? Ipak domaći beli luk je bez premca.

Leave a Reply