Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Pesticidi i herbicidi ubijaju ili štite poljoprivredne kulture?

Pesticidi i herbicidi ubijaju ili štite poljoprivredne kulture?

Pesticidi i herbicidi – Dugi niz godina se odvija borba velikih kompanija i udruženja zaštite prirode. Obavljena ispitivanja uticaja hemijskih sredstava zaštite poljoprivrednih kultura daju različite rezultate, u zavisnosti od toga ko vrši istraživanje. Nemački aktivisti zagovaraju zabranu isparljivih pesticida jer zagađuju vazduh i prirodnu okolinu. Prošle godine stručnjaci su izvršili istraživanje – praćenje stanja drvene kore na 47 lokacija u Nemačkoj. Potvrdila se kontaminacija pesticidima na svim mestima ispitivanja, bez obzira na udaljenost od poljoprivrednog zemljišta gde se koriste hemikalije.

Rezultati su ukazali na problem pesticida koji se prenose vazduhom. Ekolozi zagovaraju zabranu upotrebe herbicida na žitaricama i krompiru sa dve aktivne materije – pendimetalinom i pro-sulfokarbom.

Najpopularniji herbicid na svetu povećava rizik od raka za 40%

Kontakt s glifosatom – najčešćim herbicidom za suzbijanje korova – povećava rizik od limfoma mnogo više nego što se ranije mislilo, tvrde američki stručnjaci. Stručnjaci na Univerziteta u Washingtonu proveli su novu meta-analizu istraživanja u proteklih 18 godina i otkrili da postoji veza između glifosata i ne-Hodgkinovog limfoma, i ta veza  je vrlo jaka. Nakon ispitivanja epidemiološkog rada objavljenog između 2001. i 2018. godine, tim profesora Sheparda zaključio je da učinci glifosata mogu povećati rizik od ne-Hodgkinovog limfoma za 41%. Kao rezultat toga, obradili su podatke o više od 54.000 ljudi koji su radili s glifosatom – danas je to najveća studija na ovu temu.

Korištenje glifosata u poljoprivredi započelo je 1974. godine. Sada je najintenzivnije korišten herbicid kod svih poljoprivrednih kultura. Od 2000. godine, kada je patent Monsanto, koji je otkrio germicidna svojstva ove materije, istekao, njegova proizvodnja je još više porasla zbog pojave analoga diljem sveta. Svetska zdravstvena organizacija je 2015. priznala aktivnu materiju kao „moguću kancerogen“ za ljude, dodelivši je kategoriji 2A.

Da li je integralna poljoprivreda prvi korak ka smanjenoj upotrebi hemijskih sredstava? Dug je period pred nama da se zaštitna sredstva ne koriste “odokativno” i od viška glava ne boli. Kompanije se brane da bez zaštitnih sredstava nije moguće proizvesti dovoljno hrane za sve veći broj stanovnika na planeti. Statistika pokazuje da u razvijenim zemljama se više od 25% voća, povrća ni ne ponudi na tržištu jer ne zadovoljavaju zahteve trgovinskih lanaca. Čak 20% hrane koja se proizvede se nađe u kontejnerima. Očigledno njihov argument nije validan. Čak i argument da se povećava prosečni prinos nije opravdan stvarnim rezultatima na njivi. Budućnost pripada poljoprivredi koja će maksimalno uvažiti zdravstvenu bezbednost hrane i nalaženje alternativnih načina zaštite kultura u poljoprivredi (biopredatori, organski preparati od bilja, racionalno korištenje ubranih i požnjevenih kultura).

Pročitaj i ...

QR kod u službi prodaje Vaših proizvoda

Savremeni način da se predstavite kupcima - QR kod na proizvodima.