Tuesday 23.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Krompir GMO – toksini pauka, osa štite gajenje biljke

Krompir GMO – toksini pauka, osa štite gajenje biljke

Krompir GMO – Prvi put se gaji GMO krompir u Argentini. Zabrana neonikotinoida je nagnale naučnike da stvaraju bioinsekticide, sačuvaju prirodnu okolinu i unište štetne insekte. Super hrana je zaludela svet, ko još nije čuo za čia semenke, akai bobice.

U Argentini će početi uzgoj prve sorte krompira, koju je otporna na PVY virus. Razvoj sorte je  trajao dvadeset godina. Kako navode naučnici koristi će imati svi u lancu, od proizvođača do potrošača. Ekonomske vrednosti na tržištu GMO krumpira  procenjuju se 45 miliona US dolara.

Krompir GMO 

Ministarstvo je izdalo sve fitosanitarne dozvole koje zahteva argentinski zakon u avgustu prošle godine. Nova sorta je predstavljena u decembru 2018. godine na sajmu poljoprivrede.

 Krompir koji je otporan na PVY virus, prema rečima naučnika će  pružiti prednosti zaštite okoline, jer poljoprivrednici ne moraju koristiti veliku količinu hemijskih sredstava da zaštite usev. Glavna briga poljoprivrednika će biti zaštita od insekata koji prenose virus PVY , to su vaši . Smanjiće se količinu sintetskih insekticida, zahvaljujući otpornosti nove sorte na infekcije.

Toksini pauka i osa kao bioinsekticidi

Naučnici u Velikoj Britaniji su pokrenuli istraivanje i razvoj bioinsekticida, u kojima će se umesto hemikalija koristiti prirodni toksini insekata.

Hemijski pesticidi osim što štita biljke nanose i štete prirodnoj okolini. Zabranom neonikotinoida, stvara se šansa da sačuvamo prirodu dok biopesticidimamožemo da zaustavimo razvoj štetnih bolesti ištetnika biljaka.

Koristili bi se toksini nekih vrsta pauka i osa parazitoida. Njihovi otrovi su otrovni za neke insekte, ali ne štete ljudima ili životinjama. Te otrovne materije mogu ući u crevo štetnika i dovesti do njegove smrti. Da bi pospešili efekat istraživači kombinuju toksine insekata s prirodnim proteinima, kao što je lektin iz visibaba, koji deluje kao “nosač”.

 Do sada se razvoj testira u laboratoriju. Terenski eksperimenti njihovog novog prirodnog pesticida trebali bi početi 2021. godine.

Superhrana prilika za dobro zdravlje

Superhrana je proizvod sa visokom koncentracijom korisnih materija ( vitamina, minerala, belančevina ) koje ćedoprineti boljem zdravlju Vašeg organizma. 

U SAD i Evropi je velika tražnja za ovim namirnicama. Super hrana su: goji bobice, acai bobice, čia semenke, spirulina, kelj kupus, guarana – i koštaju i do deset puta više od uobičajenih povrtarskih kultura.  

 Godži bobice

Pojavile su se na svetskoj sceni 2003. godine, kada je objavljeno da su te bobice tajna dugovečnosti i zdravlja na Himalajima, ali kada je  je Opra Winfrey počela da ih koristi tržište je ” poludelo “.

Godži bobice su se prvo koristile za smanjenje težine. U  Tibetu, domovini bobica,  koriste se u raznim biljnim smešama kao tonik.

One sadrže mnogo antioksidanata, aminokiselina, minerala (cink, selen, jod, gvožđe, kalcijum, fosfor, germanij), vitamine B, C, E. Godži bobice jačaju imunitet,učestvuju u metabolizmu ugljenih  hidrata, normalizjurad creva zbog bogatstva vlakana.

Acai bobice

Acai bobice su pronađene u prašumi Amazone 1999. godine. Ispitivanja su donela saznanja o korisnim osobinama bobica tokom   2005. godine.

Acai bobice su još jedna popularna superhrana.  Prodajemo ih u obliku praha, soka ili kapsula. Bobice sadrže vitamine A i E, kalcijum, magnezij i cink. No, oni su postali poznati zbog visokog sadržaja antioksidanata – koje štite ćelije našeg organizma od oksidacije slobodnim radikalima i usporavaju proces starenja.

Čia semenke

Čia semenke postale su poznate 2009. godine zahvaljujući knjizi McDougle Christopher koja je proučavala ishranu starog plemena Azteka jer su čia semenke bile zastupljene u velikom broju jela na njihovoj trpezi. Čia je bogat  izvor masnih kiselina, aminokiselina, kalcijuma i vlakana. Imaju još jedno korisnu osobinu : seme nabubri u crevima, obavija sluznicu i stimuliše rad i pokrete creva ( bez opstipacije ).

Super hrana nije samo ” trendi” , ona stvarno poboljšava Vaše zdravlje. Trebali bi da makar nedeljno jednom napravite obrok ( užinu ) sa super hranom.

Petar Jovičić

foto pixabay.com

Krompir GMO, toksini pauka

Pročitaj i ...

jesen muskatna tikva

Muskatna tikva vredna gajenja u vašoj bašti

Hranljiva i ukusna muskatna tikva u Vašoj bašti.