Wednesday 21.08.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Beli luk domaći ili strani, večito pitanje za potrošače

Beli luk domaći ili strani, večito pitanje za potrošače

Tokom poslednjih godina domaći beli luk se bori za svoje mesto na tržištu. Veliki uvoz iz Kine ove godine izgleda neće biti moguć – visoke cene na njihovom tržištu će dati šansu našim uzgajivačima.

Na svetskom tržištu trenutno postoji višak belog luka u ponudi. U Španiji počinje berba u maju, a u Kini je cena porasla u odnosu na sva očekivanja kao posledica spekulacija cena. Visoka cena ne čini kineski beli luk atraktivnim za izvoz.

beli luk domaći
Beli luk domaći ili strani?

Evropsko tržište uglavnom čeka novu berbu iz Kine i Španije. Kao primer zaštite domaćih proizvođača belog luka u Južnoj Africi preduzete su mere protiv kineskog uvoza naplaćivanjem dodatnih uvoznih carina na ovaj proizvod. To je usledilo nakon istrage o ilegalnom uvozu iz Kine u Južnu Afriku.

Beli luk domaći ili strani?

Kina i kineski beli luk

Mnogo se toga dogodilo na tržištu kineskog belog luka u poslednjih dva meseca. Nakon kineske Nove godine u februaru većina je očekivala pad cene, ali je ona zapravo porasla. To je išlo protiv svih očekivanja, a visoka cena se zadržala. Razlog za to je taj što su mnogi proizvođači i trgovci spekulisali sa cenama. Godišnje u Kini se proizvede više od 21 milion tona, no veći deo se i potroši na domaćem tržištu. Izvoz beleži prihod od 2,2 milijarde US dolara.

U maju novi rod iz provincije Yunnan dolazi na tržište i mnogi misle da će cena biti visoka, jer su ove godine površine smanjene za oko 10%, ponuda će biti manja. Ostala područja proizvodnje belog luka – Shandong će isporučiti novi rod na tržište u junu i julu.

U poslednjih nekoliko nedelja cena se blago smanjuje, ali i dalje ostaje visoka – 1,19 US $ za kilogram što je duplo više nego u maju 2018. godine! Kvalitet u hladnom skladištu nije uvek toliko dobar a kvalitetan beli luk je mnogo skuplji. Oko 30% prošlogodišnje proizvodnje još se mora prodati. Potražnja trenutno nije visoka, čak ni za izvoz, uglavnom zato što je cena visoka pa je kineski beli luk postao manje privlačan.

Španija

Nova sezona počinje u španskoj regiji Andaluzija. Površina u ovoj južnoj regiji smanjena je za 15 do 20% zbog loših cena u poslednje dve sezone. Poslednja sezona 2018. posebno je bila loša, s padom cene od 30% u odnosu na godinu ranije.

Interesantno je da je ljubičasti beli luk imao višu cenu između 0,30 € i 0,40 € po kilogramu od belog luka. Kao rezultat toga, tržište je ponovno prisiljeno da smanji cenu ljubičastog, s obzirom na povećanje ponude.

Holandija

Velike zalihe prethodne sezone još uvek su dostupne. Izgledi rasta cena su dobri, iako je ranije najavljeno da će berba biti oko 30% manja nego prošle sezone. Visoke veleprodajne cene, koje osciliraju između 19 i 22 evra za karton (10 kg) prave selekciju među uvoznicima i samo velike kompanije uvoze ga iz Kine.

Nemačka

Najveći deo dolazi iz Kine: uvoznici kažu da španske sorte teško prihvataju konzervativni potrošači. Postoji dobra potražnja za standardnim belim lukom tokom cele godine, posebno u maloprodaji.

U Nemačkoj zbog klimatskih promena beli luk se uzgaja u većim razerima. Žetva obično počinje tamo krajem maja/početkom juna. Zamrznuti proizvodi i prerađeni luk takođe su prisutni na tržištu. Ovaj segment je, međutim, znatno manji u pogledu potražnje u poređenju sa svežim tržištem. Organski beli luk takođe ostaje redak u proizvodnji, uz cenu od 5-6 evra za kilogram.

Domaći beli luk

sadnja lukova
Beli luk domaći je najbolji.

Domaći beli luk je sigurno dobrog kvaliteta, dobrih prinosa i može doneti dobru zaradu. Godišnja proizvodnja u Srbiji od oko 5.000 tona je mala, prinosi su više od 9 tona po hektaru za jesenji i 2-4 tone po hektaru za prolećni. Za sadnju Vam treba od 1.400 do 1.600 kilograma po hektaru. Uz cenu od 2 do 2,3 evra za kilogram na kućnom pragu može se ostvariti profit. Kažu da se na jedan uloženi dinar dobije četiri?!

Potrošači rado koriste domaći beli luk, profesionalci znaju da njegov kvalitet nema premca, ali… Cena često presudi kada kupci u marketima kupuju. Prošle godine u maloprodaji cena je bila i 700 dinara za kilogram?!

Pročitaj i ...

spanać, spanać setva višak azota molibden pomaže

Spanać – setva u jesen za zimsku potrošnju

Ne seje se povrće samo u proleće, spanać setva za 20 dana. Branje u novembru, kada na tržištu je mala ponuda zelenog lisnatog povrća.