Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Tuja za ukras Vašeg dvorišta, letnjikovca

Tuja za ukras Vašeg dvorišta, letnjikovca

Kao i mnoge zimzelene biljke i tuja ima mnoštvo oblika. Za sadnju živica pogodne su Pyramidalis Compacta i Rosenthalii nešto tamnije zelene boje i sporijeg rasta. Obe su vrlo zgusnutog rasta.
Za sadnicu živice se uzimaju sadnice visine najmanje 50 cm,a sade se na razmaku najmanje 50 cm jedna od druge. Da se postigne rast u širinu, mogu se pincirati (prekratiti) vršni izboji. Svetloljubiva je biljka. Brojem  posađenih primeraka na našim okućnicama, vikendicama i u parkovima, rod tuja zauzima značajno mesto u hortikulturi uopšte.

Thuja occidentalis – američka tuja, raste u Kanadi samoniklo. Ona je već sredinom 16. veka – znači relativno rano uvežena u Evropu, gde se vrlo brzo raširila..

Za sadnju živica pogodna je Thuja occidentalis” Pyramidalis Compacta” te Thuja occidentalis “Rosenthalii” nešto tamnije zelene boje i sporijeg rasta. Obe su vrlo zgusnutog rasta. Za živicu je, osim toga dobra sorta “Columna”  Ove sorte dobro podnose prekraćivanje pa se živica može oblikovati na željeni na?in. Ipak treba biti obazriv sa prekraćivanjem. Tuja se ne sme prekraćivati kao na primer Ligustrum, već se moraju prekraćivati spoljašnji porasti koji štrče i kvare željeni oblik. Ako se previše zaseče drvo, tuja neće terati nove poraste, što kasnije dovodi do ogoljavanja stabla. Reže se leti posle završetka porasta mladara.

Tuja za ukras Vašeg dvorišta, letnjikovca

Uspravna soliterna stabla, po pravilu, uopšte ne treba rezati. Ona stvaraju tako gust sklop,tako da nije potrebna nikakva intervencija makazama. Kao i mnoge zimzelene biljke i Tuja ima mnoštvo oblika. U svetu se puno radi na selekciji zanimljivih oblika.

Zanimljive su i Thuja occidentalis “Globosa”, svetlo-zeleni kuglasti patuljasti oblik . Litlle Gem je još pljosnatijeg rasta i otporan na zimu. Rheingold je loptastog oblika. Ova sorta je leti zlatnožuta, a zimi nešto tamnije boje. Za male vrtove preporučuje se Thuja occidentalis “Tiny Tim”.

Za sadnicu živice se uzimaju sadnice visine najmanje 50 cm, a sade se na razmaku najmanje 50 cm jedna od druge. Da se postigne rast u širinu, mogu se pincirati (prekratiti) vršni izboji. Razmnožava se semenom, a sorte reznicama. Svetloljubiva je biljka.


( po modelu teksta polj.info )

Zoran Nedeljković dipl.inž.poljoprivrede

foto pixabay.com

Tuja za ukras

Pročitaj i ...

neven setva lekovito bilje tokom skladištenja

Lekovito bilje tokom skladištenja i njegova zaštita

Lekovito bilje može da donese više prihode sa iste površine zemljišta koje obrađujete.

Leave a Reply