Thursday 25.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Šimšir sadnja , nega i zaštita biljke

Šimšir sadnja , nega i zaštita biljke

Šimšir sadnja – Šimšir se rado gaji u vrtu. Predstavlja ukras i mesto na kome se odmara oko. UPUTE ZA SADNJU I ODRŽAVANJE VRSTE lat. Buxus sempervirens ( Šimšir ):

SADNJA:

1. Kopanje rupe za sadnju koja bi trebala biti šira i dublja cca. 20 cm ( ne više) od veličine korijenove bale tako da je oko 10 cm prostora oko korijena sadnice kad se postavi u iskopanu rupu ( mekša posteljica ) lakše ukorijenjivanje.

2. Rasipanje organskog gnojiva (univerzalni supstrat za cvijeće, ili humus-odstajali stajski gnoj) u iskopanu rupu u sloju 10 cm, zatim preko toga ide sloj zemlje 10 cm, postavite sadnicu u rupu i ako je korijenova bala u ravnini sa tlom može se zatrpati pripremljenom mješavinom za sadnju ( 50 % sipka zemlja koju ste izvadili kopajudi rupu za sadnju sa 50 % organskog supstrata ili gnojiva ).Prilikom zatrpavanja potrebno je ugazivati dodani supstrat oko korijena kako bi se istisnuo sav zrak koji može uzrokovati trulež korijena.

3.  Zalijevanje cca. 5-10 litara vode/biljci*

NAPOMENA- prilikom zalijevanja potrebno šetati sa crijevom za zalijevanje od biljke do biljke ( ne dugo stajati kod jedne sadnice ) dok tlo oko sadnice polako ne upije dovoljno vode – vraćati se više puta i zaliti istu biljku. Ovih uputa se treba pridržavati uvijek kada se namjerava zalijevati. Bolje je povremeno obilno zalijevanje nego svaki dan pomalo.

*Računajte na mogudi višak zemlje koji de ostati nakon sadnje zbog volumena korjenove bale tako da odvojite vede grude zemlje prije sadnje i sadite sa mješavinom sipkije zemlje i organskog gnojiva. Eventualni višak zemlje maknuti.

Sadnice moraju biti posađene do korijenovog vrata kao što su bile kod u rasadniku-nakon sadnje ne smije se vidjeti korijen i zelena masa mora biti izvan zemlje.

Kad je sadnja obavljena naša preporuka je (nije obavezno) stavljanje neke vrste malča ( ukrasna kora, ukrasni šljunak i sl. ) ispod sadnica u širini lisne mase kako bi se spriječio rast korova,i smanjio gubitak vlage oko korijena.

Šimšir sadnja , nega i zaštita biljke

ODRŽAVANJE:

1.GNOJIDBA-prihrana biljaka mineralnim gnojivom tipa N:P:K 15:15:15 ili specijalnim gnojivom za šimšire .

  1. a) PROLJETNA GNOJIDBA-sredinom april 1 šaka NPK 15:15:15/biljci rasipana oko korijena sadnice ili specijalno gnojivo za šimšire prema uputama na pakiranju i obilno zaliti.

  2. b) JESENSKA GNOJIDBA

-početkom oktobra isti postupak kao na proljeće

2.REZIDBA

-u aprilu i sredinom juna, izbjegavati velike vrudine i mrazeve, koristiti kvalitetne vrtlarske škare ( ručne, ili električne, motorne )

3.ZALIJEVANJE

-početak sezone zalijevanja je obično u svibnju i traje do sredine listopada. Zalijevati obilno-ne svaki dan nego svakih nekoliko dana (simulacija kiše) ako je sušni period i to rano ujutro (najbolje) ili kasno navečer kad se biljke ohlade oko korijena bez tuširanja po listu osobito u ljeti.

4.ZAŠTITA

-šimšir povremeno napadaju štetnici:

  1. a) Šimširova mušica

-simptomi su gusti roj sitnih mušica oko grmova šimšir, a koje buše sitne rupice u listu u koji ostavljaju sitna jaja.Na listu se obično vidi mala promjena boje, a ispod lista sitne točkice. U tom slučaju treba okupati biljke prskalicom sa insekticidom tipa CHROMGOR,ili ROGOR prema uputama na pakiranju.

  1. b) Gusjenica šimširovog moljca

-simptomi su izgriženi list i zelene gusjenice na grmu.U tom slučaju treba okupati biljke prskalicom sa insekticidom tipa FASTAC prema uputama na pakiranju.

Dipl.ing.agr.Matija Rešetar

foto pixabay.com

Šimšir sadnja

Pročitaj i ...

ciklama

CIKLAMA cveta zimi, ukrašava prostore naših domova

CIKLAMA cveta zimi. To je biljka sa krupnim krtolastim korenom iz kojeg raste bujno lišće. …