Tuesday 23.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Lipa je drvo lepote, zdravlja / vreme sadnje se približava, ulepšajte svoje dvorište, vrt i bićete bogato nagrađeni na leto. Svojim mirisom u junu će Vamulepšati dan dok će kasnije, kada osušite njen cvet cele zime podsećati na te , lepe dane.

Pročitajte tekst autora  dipl.inž. Igora Ristića o korisnosti lipe. 

Lipa (latinski Tilia drugi nazivi: lipac, ( lipolist, lipa velelista, zimska ) veliko je drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost i do nekoliko stotina godina.

U našim krajevima rastu bela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna lipa (Tilia grandifolia) i sitnolisna (Tilia parvifolia). Zahteva od vetrova zaštićeno zemljište sa dosta vlage ili malo kiše u vreme cvetanja. Cvetanje lipe počinje krajem prve dekade maja i traje sve do početka jula. Prvi cvetaju hibridi iz kompleksa Tilia intermedia, a početkom jula cveta japanska crna lipa (Tilia japonica). Ovako dug period cvetanja nema nijedan rod šumskog drveća, što je od velikog značaja, s obzirom na to da je cvet svih vrsta lipe medonosan i lekovit. Lipe su brzorastuća vrsta. Dosežu zavidne dimenzije i duboku starost.

Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Mirisna i medonosna, ona je lijek za mnoge bolesti. Aromatični napitak od cvijeta lipe nezaobilazno je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje,  jača odbrambene snage organizma, blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem, a koristi se i kod povišene temperature. Sadnica lipe se dobija iz bobica koje predstavljaju plod, nakon cvetanja lipe.

Mogući problem kod nicanja može predstavljati dvostruka dormantnost, toplo hladna stratifikacija je dobro rešenje, prvo dve – tri nedelje na vlažnom i toplom ambijentu (~20 C), a onda na hladnom i vlažnom dok se ne pojave znaci klijanja što čini period od 5 – 6 meseci, uglavnom.  Seme se može skupljati i u fazi kada plod tek počne da menja boju i odmah se poseje, u periodu avgust  – septembar zavisno od vrste . Mada se može naći u parkovima ispod lipa klijavce koji se pojavljuju. Imaju zanimljivo narezane kotiledone koji nimalo ne liče na list lipe, ali već sledeći listići su prepoznatljivi.

 Cvet lipe se skuplja u jutarnjim časovima između 10 i 12 sati, pre jakog sunca, kako ne bi isparila esencijalna ulja. Čaj od lipe je efikasan lek, a lipov med je veoma cenjen.

 Dipl.inž. Igor Ristić

foto pixabay.com

Lipa je drvo lepote

Pročitaj i ...

ciklama

CIKLAMA cveta zimi, ukrašava prostore naših domova

CIKLAMA cveta zimi. To je biljka sa krupnim krtolastim korenom iz kojeg raste bujno lišće. …

Leave a Reply