Wednesday 21.08.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » LAVANDA u Srbiji – sasvim opravdana investicija

LAVANDA u Srbiji – sasvim opravdana investicija

LAVANDA  u Srbiji –  Da li ste pomislili da se bavite uzgojem ove mirisne biljke – LAVANDA. Hibridna lavanda „Budrovka“, je otporni kultivar, pogodan za gajenje u kontinentalnim područjima jer podnosi temperature i do -20 ºC.  Budrovka uspeva na laganim zemljištima, peskovitim ili šljunkovitim, a pogodna su joj i glinasto – humusna zemljišta na krečnjacima ili kalcitnim stenama.

Ne podnosi kisela i vlažna zemljišta. Optimalna pH vrednost zemlje za uzgoj lavande se kreće između 6,5 i 7,5 pH. Ako je zemljište kiselo može se popraviti dodavanjem kreča, komposta i pepela. Površina za sadnju lavande mora biti potpuno izložena suncu.

Za sadnju su pogodni brežuljkasti tereni koji odgovaraju vinogra-dima. Pri gajenju lavande najveći problem predstavljaju korovi. Oni su još veći problem pri ekološkom gajenju jer se ne smeju koristiti herbicidi koje je u konvencionalnom gajenju potrebno aplicirati između redova zasada: u maju i junu pa i u avgustu. I pored upotrebe herbicida zemljište u zasadu treba i međuredno obrađivati. Mašinskom kultivacijom dok je zasad mlad ili pak ručno kopanjem u starijim zasadima.

Preporučljiva je sadnja u proleće (krajem aprila ili tokom maja) iz razloga što se tada mogu saditi manje sadnice Budrovke, koje su na tržištu znatno jeftinije. Jesenja sadnja zahteva jaču i krupniju sadnicu koja je u mogućnosti podneti zimske uslove.

LAVANDA  u Srbiji 

Pre sadnje lavande, u jesen je potrebno pripremiti zemljište dubljim oranjem i dodavanjem đubriva (NPK 7:14:21 oko 500 kg/ha). U proleće zemljište treba prihraniti sa oko 200 kg/ha KAN-a, a nakon plitke obrade zemljišta pristupiti sadnji lavande. Idućih godina u jesen se dodaje oko 400 kg/ha NPK a u proleće oko 150 kg/ ha KAN-a. Ovo su orijentacione doze, jer je svakako pre sadnje potrebno izvršiti hemijsku analizu zemljišta i držati se dobivenih preporuka.

Sadnja biljaka se obavlja u redove smera sever-jug. Preporučivi razmaci sadnje su 150-200 cm između redova, a unutar reda 80-130 cm. Tako za jedan hektar zasada treba od 5.000-7.000 komada sadnica. Lavandu treba umereno (oskudno) zalivati. To znači da zasad treba zalivati onda kada je suv.

U početnoj fazi rasta, nakon sadnje, treba mu više vode a kasnije manje. Dobro podnosi sušu, a suvišak vlage može dovesti do odumiranja korena i propadanja biljke. Jake kiše mogu smanjiti udeo eteričnog ulja u cvetovima i do 50%.

U prvoj godini gajenja potrebno je obratiti pažnju na jačanje busenova, kada lavandu treba rezati čim počne stvarati cvet. Tada se sva snaga biljke usmeri na razvoj busena, a ne na razvoj cveta na slabim busenovima.

LAVANDA  u Srbiji

Održavanje zasada obuhvata orezivanje biljaka svake godine odmah nakon cvetanja. Lavandi je potrebno oko 3 godine da dostigne punu visinu. Puno cvetanje zasada se očekuje između druge i pete godine. Puni rod se očekuje u trećoj godini rasta, a od jednog grma dobija se 1 do 1,5 kg cveta. Za jedan litar ulja potrebno je oko 50 kg cveta.

Žetva se obavlja u jutarnjim satima između 8 i 11 sati kada se povuče jutarnja rosa. Ako u vreme žetve padne kiša,  treba pričekati nekoliko sunčanih dana i tek tada kositi lavandu. Najbolje vreme za žetvu je kada je na busenovima gornja polovina cvetova otvorena, što zavisi od meteoroloških uslova i područja na kojem se biljka nalazi.

Iako postoje lavandina bolest koju prouzrokuje gljivica Phoma lavandulae kao i mozaični virus lucerke na lavandi, kod nas su zasadi zdravi pa proizvođači od sredstava za zaštitu bilja koriste samo herbicide.

Ljubiša Đorđeviđ, dipl.ing.                       PSS  Pirot

Pročitaj i ...

lipa drvo

Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Ovih dana sve nas opija mirisom lipa koja cveta u našoj okolini. Osušite njen cvet za zimske dane.

Leave a Reply