Thursday 25.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Gladiole u proleće sadnja do polovine maja

Gladiole u proleće sadnja do polovine maja

Gladiole u proleće – Kada se cveće proizvodi za proizvodnju rezanog cveta, najvažnije je da se cvetovi beru u što dužem vremenskom periodu, po mogućstvu cele godiane. Različite vrste zahtevaju tazličite uslovi, nekim vrstana podešava se temperatura, nekim svetlost, a kod gladiole je ditno vreme sadnje. Ako hoćemo da proizvodimo gladiolu preko cele godine,onda se kombinuje plastenička proizvodnja sa proizvodnjom na otvoreno.

Plastenička proizvodnja kreće polovinom februara meseca,sade se lukovice gladiola koje su mesec dana bile tretirane odredjenoj temperatuti i vlazi. To su takozvane suvo preparirane lukovice. Cvetanje zavisi od termina uzgajanja kao i od sorte pa tako cvetanje kreće za 75 do 110 dana od sadnje. Proizvodnja gladiola na ovaj način, mora se voditi računa o temperaturi u fazi formiranja generativnih organa i kasnije cvetnih drški. Temperatura treba da bude oko 16 stepeni. Na višoj temperaturi, u prvoj fazi, rasli bi samo vegetativni organi, odnosno listovi i izostalo bi cvetanje. U drugoj fazi u takvim uslovima, dobili bi meku i krtu cvetnu dršku. Što znači da gladiola koja razvija dugačku cvetnu dršku sa teškim cvetovima na vruhu, ne bi bilo dobro za tu proizvodnju. Gladiola se proizvodi u plasteniku i za kasnu proizvodnju cveta. U ovom slučaju lukovice se sade od polovine ljula do polovine avgusta,a cvetovi se beru od polovine septembra pa sve do početka decembra. Sade se tzv, hladjene lukovice, odnosno one koje su izvesno vreme bile izložene odgovaraju?im temperaturama.

Gladiole u proleće sadnja do polovine maja

Proizvodnja gladiola na otvorenom polju, gde se sadnja lukovica vrši sukcesivno kako bi i cvetanje bilo u različitim terminima. Sadnja može početi od 15. marta pa sve do 15. maja. Priprema zemljišta treba da bute takva da se pre sadnje prvo dezinfikuje (galationom) ili nekim sličnim preparatom, a lukovice se potapaju u rastvor nekog insekticida. Sve su ovo preventivne mere koje su kod proizvodnje gladiola veoma bitne jer su lukovice gladiole osetljive, kako na gljivice botritisa, fuzarijuma i sivu trulež, a napada ih insekti poput tripsa i žičara. Iz tog razloga moramo voditi računa prilikom proizvodnje gladiola da redovno tretiramo odgovarajućim preparatima u odredjenim intervalima.

Prilikom proizvodnje gladiola pored zaštite treba se voditi računa i o plodoredu, tako treba izbegavati

  • predusev žitarice, posebno kada se proizvode dve i više godina na istoj parceli.i

  • lucerišta i livade.

Kao predusev najbolje su povrtarske odnosno baštenske biljke koje se okopavaju. Na kvadratni metar sadi se od 80-120 lukovica. U zavisnosti od kvaliteta lukovice zavisi i dubina sadnje tih lukovica, tako na pr. lukovice prve klase se sade na dubini od 15 cm, a sitnije lukovice tzv. pliće sadimo na većoj dubini kako bi se postigla veća stabilnos biljke. Lukovice gladiole se sade u redovima, a širina u redu zavisi će od načina obrade u samom radi.

 PSSS Negotin

dipl.inž. Vladica Stefanović

foto pixabay.com

Gladiole u proleće

Pročitaj i ...

ciklama

CIKLAMA cveta zimi, ukrašava prostore naših domova

CIKLAMA cveta zimi. To je biljka sa krupnim krtolastim korenom iz kojeg raste bujno lišće. …