Tuesday 23.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » GLADIOLA cveta tokom celog leta

GLADIOLA cveta tokom celog leta

Gladiola je poreklom sa Afričkog kontinenta,ime je dodila od latinske reči gladius što u prevodu znači mač. To ime je dobila zbog svog oblika rasta, oblika lista i cveta List je sabljastog, uzak, visok i uspravnog oblika te asocira na mač. Gladiola je vrtni cvet koji se razvija iz lukovice i u zavisnosti od vrste, visina cveta može da bude od 30 cm do 150cm. Iz lukovice se tokom proleća i početkom leta razvijaju dugi srpasti listovi zelene boje, a tokom leta iz njih se razvija čvrsto cvetonosno stablo. Kako po visini same biljke, tako i po veličini cvetova imamo gladiole sa sitnim cvetovima od nekoliko centimetara pa sve do 15cm. Cvetanje počinje početkom jula pa sve do prvih mrazeva, a gladiola se koristi i kao rezani cvet. Cvet ostaje dva dana rascvetan, tako da se o tome treba voditi računa, prilikom sadnje treba da bude sukcesivna i to na dva dana.

Sadi se na bogatom zemljištu, rastresitom i osunčanom. Zemljište koje zadržavaju vlagu se NE preporučuje, sadnja se odvija na dubini od 12-15cm, sa razmakom izmedju lukovica 20 cm i  ta sadnja se vrši od polovine aprila pa do početka maja. Tokom letnjih meseca treba mu obezbrditi dovoljno vlage, naročito kada su visoke temperature. U jesen kada biljka završi cvetanje i kada listovi počnu da propadaju, treba da se pristupi vadjenju lukovica, čišćenju i čuvanju na prohladnom, suvom i mračnom mestu kako bi prezimele i dobro se očuvale. Bolesne i oštećene lukovice treba ukloniti kako bi eventualno sprečili oštećenje drugih zdravih lukovica.

Gladiola cveta

Najčešća oboljenja lukovice su:

  • Bakterijska palež, prouzrokovač: Pseudomonas marginata Simptomi: crno- mrke pege na donjim listovima koje se kasnije suše i poprimaju crnu boju. Od truleži najpre propadaju unutrašnji listovi, a kasnije se izlomi cela biljka. Na lukovici se javljaju okrugle, jasno oevičane, mrke mrlje sa udubljenjem na sredinu.
  • Pegavos lista i siva trulež lukovice, prouzrokovač: Septoria gladioli Simptomi: na listovima se javljaju sivo-mrke pege oivićane crvenim i   crnim taćkama.Trulež počinje na unutrašnjim listovima i zahvata celu biljku. često se lukovica pretvori u kamenitu mumiju. Borest se širi lagerovanje i transportom ili zaraženom zemljom.Jače je izraženo u godinama sa više padavine.
  • Suva trulež lukovice i stabla, prouzrokovač: Stromantinia gladioli Simptomi:žućenje ,uvenuće i sušenje vrha lista, zatim celog lista. Na bolesnim delovima se nalaze sitne, crne tačkice od slerocija. Na lukovicama su vidljive crne skrame od slerocija i nekrotirane površine.

PSSS Negotin

 dipl.ing. Vladica Stefanović

Štetočine korena. Vrlo često primećujemo da nam cveće posle izvesnog vremena propada. Odkopavanjem i pregledom zemljišta utvrdićemo  razne štetočine korena. često se razvijaju larve muva (prozračne i duge).  Kako zaštititi se od ovih i drugih štetočina cveća? Dobra zaštita je Gaucho. Koristi se za tretiranje semena ili lukovica (lala, gladiola i td.), ili zalivanjem. Deluje na štetočine korena: grčice, žičare, larve muva (Foridaei i Sciaridae), korenovu vaš. Gaucho je na bazi imidaklopirida, koji je pravi sistemik i biljke ga usvajaju preko korena i prenose ga u nadzemni deo i istovremeno štite biljke od štetočina nadzemnog dela: lisne vaši, leptiraste vaši, cikade i dr.

Imidaklopirid-štapići se koriste ubadanjem u zemlju koju treba prethodno zaliti. Zaštita je od šest meseci do godinu dana. Još povoljnije i ekonomski isplativije je Prestige 290 FS (imidaklopirid + pensikuron). Pensikuron ima kontaktno fungicidno  dejstvo sa izvesnim prodiranjem u koren. Deluje na bolest prizemnog dela stabla (Rhyzoctonia spp.) koja se često javlja kod ukrasnih biljaka.

 Dipl.inž. zaštite bilja Ljiljana Vojinović

foto pixabay.com

Gladiola cveta

 

Pročitaj i ...

ciklama

CIKLAMA cveta zimi, ukrašava prostore naših domova

CIKLAMA cveta zimi. To je biljka sa krupnim krtolastim korenom iz kojeg raste bujno lišće. …

Leave a Reply