Saturday 20.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Pčelarski sajam u Beogradu, 9-10. februar 2019.

Pčelarski sajam u Beogradu, 9-10. februar 2019.

Pčelarski sajam u Beogradu – Prilika za pčelare i sve koji vole med. Tokom vikenda će na Beogradskom sajmu biti raj za one koji vole med i proizvode od meda. Pčele su vredno radile tokom prošle godine i sada je pred Vama med kao zdravlje koje svima treba.

XI DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM – PROGRAM I USLOVI UČEŠĆA

U hali 2 Beogradskog sajma 9. i 10. februara 2019. godine održaće se XI Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem u organizaciji SPOS-a. Ulaz za građane potrošače pčelinjih proizvoda je i dalje besplatan, kao i ulaz za članove SPOS-a (obavezno poneti ID karticu SPOS-a koja je besplatna ulaznica, ali morate biti član za 2019. godinu kako bi vam ID kartica bila aktivna), a ulaz za pčelare koji nisu u SPOS-u je 350 dinara za jedan ulazak. Parking ispred sajma je besplatan (pre prelaska pruge, sa leve strane), a nakon prelaska pruge se plaća 300 dinara na dan za automobile, a 900 dinara za autobuse, dok se u krugu sajma plaća po satu. Ovde možete pročitati kompletan stručni program sajma, kao i uslove učešća.

JEDANAESTI DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

Hala 2 Beogradskog sajma

9-10. februar 2019. godine

Radno vreme: 9.00-18.00 (subota), 9.00-16.00 (nedelja)

Subota, 9. februar 2019.

PANEL DISKUSIJA

„KAKO DA SRPSKI MED POSTANE SVETSKI MALOPRODAJNI BREND“

Ovo pitanje, vredno desetine miliona dolara, nakon završetka Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, postaće ključno razvojno pitanje za pčelare SPOS-a, jer svaki procenat povećanja prodaje meda u malim pakovanjima a ne u buradima kao što je do sada bilo dominantno, donosiće pčelarima značajne dodatne prihode, posebno ako uspemo da med na taj način plasiramo u svetske maloprodajne lance bez posrednika, što nije lako, ali ne i nemoguće za vrhunski proizvod kakvim raspolažemo.

11.00-11.10 Uvodno izlaganje predsednika SPOS-a dr med. Rodoljuba Živadinovića

11.10-12.00 Panel diskusija domaćih i svetskih marketinških stručnjaka, predstavnika reprezentativnih firmi kupaca i pakera meda, predstavnika brojnih institucija iz zemlje i inostranstva

MEĐUNARODNI STRUČNI SEMINAR „PČELE NE UMIRU OD ZIME“

Predavač na seminaru je dr sc. Wolfgang Ritter, nemački biolog i melitolog, stručnjak za zdravlje pčela, autor nekoliko knjiga i više od 600 naučnih članaka, ali i pčelar praktičar sa preko 40 godina iskustva u pčelarenju. Diplomirao je hemiju i biologiju na Johan Volfgang Gete Univerzitetu, a doktorirao na Institutu za istraživanje pčela Oberursel.

Predavao je 11 godina ekološku poljoprivrednu ekonomiju na Univerzitetu u Kaselu. Nekoliko decenija bio je vodeći stručnjak i direktor referentne laboratorije Svetske zdravstvene organizacije za zdravlje životinja (OIE) na Institutu za zaštitu životinja i kontrolu hrane u Frajburgu, Nemačka. Kao vrhunski stručnjak savetovao je nekoliko vlada, organizacija i pčelara širom sveta na temu zdravlja pčela i održivi načini pčelarenja.

12.00-14.00 Prirodno pčelarenje kao pomoć pčelama da se lakše izbore sa varoom i pratećim virusima

14.00-16.00 Razgovor sa pčelarima – pitanja i odgovori na sve teme (pripremite pitanja u pisanom obliku)

Nedelja, 10. februar 2019. godine

PREDSTAVLjANjE INOVACIJA

Nedelja, 10. februar 2019. godine, 11.00 sati

11.00-12.30 Predstavljanje svih prijavljenih inovacija u sali za predavanja – takmičarski deo

(Glani kriterijumi za ocenjivanje inovacija biće: 1. Jednostavnost primene u praksi; 2. Unapređenje ekonomičnosti pčelarenja inovacijom)

Sve prijave slati na mejl predsednika Komisije za ocenjivanje inovacija, Dejana Miloševića iz Požarevca (pcelar.milosevic@gmail.com), ili poštom na njegovu adresu: selo Drmno, 12208 Kostolac, najkasnije do 10. januara 2019. godine. Kontakt telefon: 063/221–501. Prijava inovacije treba da sadrži kratak tehnički opis, fotografije ili video snimak. Sve inovacije doneti na sajam najkasnije u nedelju 10. februara 2019. godine do 9 sati.

Inovacije koje se prijavljuju za takmičarski deo, mogu se izlagati na Sajmu bez nadoknade (isključivo bez prodaje), ali sa prethodnom prijavom na mejl spos.rs@gmail.com, radi određivanja mesta izlaganja (inovatori sami obezbeđuju štand ne veći od jednog kvadratnog metra, ili izlažu bez štanda). Svi izlagači se brinu o svojim eksponatima od otvaranja do zatvaranja sajma.

PROGLAŠENjE NAJBOLjIH INOVACIJA

Nedelja, 10. februar 2019. godine, 13.00 sati

13.00-13.30 Dodela pehara SPOS-a pobednicima takmičenja (za prvo, drugo i treće mesto)

Najbolji inovator dobija i besplatni štand na Pčelarskom sajmu u Celju u Sloveniji marta 2020. godine.

NE ZABORAVITE SVOJU IDENTIFIKACIONU KARTICU SPOS-a, JER SA NjOM NA XI DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM ULAZITE BESPLATNO (ZA OSTALE  JE ULAZNICA 350 DINARA PO JEDNOM ULASKU U HALU!

izvor SPOS

Pročitaj i ...

šljivina osa šljiva plamenjača rogač šljive

Rogač šljive izaziva gljiva posle precvetavanja

Posle precvetavanja šljive nastavlja se borba protiv štetnika - rogač šljive.