Wednesday 24.07.2019.
Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Valjevo duvan čvarci osvajaju svet

Valjevo duvan čvarci osvajaju svet

Valjevo duvan čvarci – u oktobru 2016, godine održana je prva manifestacija  Duvan čvarci. Na ideju je došao mesar Slavan Batočanin i 12. oktobra je 12 mesara napravilo na keju , uz Kolubaru, 300 kilograma duvan čvaraka koje su podelili posetiocima. Od tada je manifestacija postala zaštitni znak Valjeva i duvan čvarci su uvršteni u srpsku nacionalnu kuhinju. Ove godine će 6. i 7. oktobra biti odžana po 1j 3. put – verujeno da ovaj broj će doneti sreću organizatorima.

Valjevo duvan čvarci

Kako se prave duvan čvarci ? To je dugotrajan prioces koji počinje kada se u oraniju od 100 litara stavi 25 litara vode i krupnije isečeno svinjsko meso i masnoća. Na početku vatra treba da je jača, da voda proključa i kada smesa postane bistra vatru treba smanjiti. Kuva se dok voda ne ispari, čvarci dobiju željenu boju. Može se desiti da se čvarci uklone sa vatre kasno i da zagore – zato na vreme skinite oraniju sa vatre !!

Zatim se čvarci cede kroz pamučnu krpu na presi dok ne postanu tanki kao rezani duvan. Tada se mogu soliti po želji. Tokom manifestacije se potroši 10 tona masti i 5 tona čvaraka koje odnesu kući zadovoljni postioci . Tokom dva dana se odvija kulturno umetnički program i najavljen je koncert u nedelju, u 15 sati – Dragan Kojić Keba.

Dobrodošli

foto pixabay.com

Valjevo duvan čvarci

Pročitaj i ...

vinski park

Vinski park Sremska Mitrovica 13. juli 2019. godine

U subotu pravac Sremska Mitrovica - Vinski park sa više od 50 vinarija je tu samo za Vas. Dobrodošli.