Thursday 14.11.2019.
Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Truba svira i poziva – počinje Guča 2019. godine

Truba svira i poziva – počinje Guča 2019. godine

Danas je taj dan, Dragačevski sabor trubača postaje centar sveta, truba svira i zove na sastanak u Guči, u Dragačevu. Svet se seli u Guču da poskoči i zaigra kada truba zasvira i razgali više od milion posetilaca koji dođu za ova četiri dana, koliko traje manifestacija.

Truba je onoj instrument koji nas razgali, natera da zaplačemo ali da veselo zapevamo i proslavimo rođenje, krštenje, sportske pobede i svadbe.

Knez Miloš Obrenović naredio je formiranje prvog vojničkog trubačkog orkestra 1831. godine i od tada je truba postala omiljena na slavljima i više od toga, ušla je u naša srca i zauvek i ostala tu – kao deo kulture i naše tradicije.

Truba svira i poziva

Danas imamo tri regiona gde se truba najviše voli i svira – u Zapadnoj Srbiji muziku odlikuje spori ritam pesama i brza kola – za igru, zatim muzika južne Srbije sa svojim neparnim ritmovima u pesmama i igrama i sa naglašenom emocijom (Koštana i Bora Stanković su to najbolje predstavili). Treći region je region Istočne Srbije sa svojim muzičkim karakteristikama.

Danas u 11 sati je svečano otvaranje, predstavljanje turističkog potencijala Guče i okoline, slikarska kolonija, sajam knjiga i tokom večeri koncerti omladinskih orkestara, zatim pobednici predtakmičenja koja su održana širom Srbije. Najviše se očekuje od koncerata majstora trubača Saše Krstića i Dejana Jevđića sa svojim orkestrima. Na kraju prvog dana je koncert orkestra Crvena Jabuka, od 23 sata.

Slede dani za nezaborav i koncerti :

Orkestar Bobana Markovića i Biljana Krstić petak (od 21 sat),

Finale takmičenja u subotu – Sa Ovčara i Kablara (od 20 sati)

Nedelja je dan za merak – koncert pobednika 59. Sabora u Guči (od 19 sati), zatim Tropico bend (od 22 i 30).

Tokom održavanja manifestacije posetite obližnje turističke destinacije uz reku Bjelicu, arheološko nalazište Gradina, manastire – Nikolje (iz XIV veka), Svete Trojica (iz XVI veka) Uspenje – manastir okružen rekom Zapadnom Moravom i manastir Blagoveštenje u kome se bio zamonašio pokojni Patrijarh Pavle.

Dođite da Vam ne bude žao što ste propustili dane koje ćete sa ponosom prepričavati deci i unucima. Dobrodošli!

Pročitaj i ...

kupusijada u futogu

Kupusijada u Futogu, 1-2. novembar 2019. godine

Kupus je odlika jeseni, Kupusijada u Futogu je najvažnija manifestacija u slavu kupusa. Manifestacija koja slavi kupus i 100 jela koja se od njega prave.