Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Peglana kobasica – u Pirotu, 26 – 27. januar 2019.

Peglana kobasica – u Pirotu, 26 – 27. januar 2019.

Peglana kobasica  – Da li ste čuli za pegkanu kobasicu ? Koje pitanje, ko još nije čuo. Za peglanu kobasicu su čuli na svim stranama sveta. Jedinstvena, neponovljiva – od ovčijeg, junećeg kozijeg mesa bez imalo loja – inače bi užegla. Njen izgled je ono što je razlikuje u odnosu na sve druge kobasice – kao potkovoica je. Suši se na vetru i mrazu 60 dana, a svaki dan se flašom ” pegla “!! Na početku je kobasica teška 1.000 grama da bi nakon sušenja i ” peglanja ” bila teška 300 grama  Peglana kobasica je nastala verovatno kao potreba da se sačuva meso u dugom vremenskom periodu,  u vremena bez frižidera.

Sastojak kobasice koji je važan kao i meso su trave koje se dodaju tokom mešanja sastojaka (kleka, borovnica,  rosulja, runolist, lincura, Pančićev pelen ). Stara planina je rezervat prirode , bez zagađivača. Stoka koja pase na Staroj planini takođe je garant kvaliteta, zdravlja – nema joj premca i zato meso peglane kobasice ima toliku vrednost.

Manifestacija je prilika da turisti iz Bugarske i Srbije posete Pirot, obiđu njegove znamenitosti, u sportskoj hali probaju kobasicu, sir, vino … – njih više od 5.000 je posetilo manifestaciju 2018. godine.Vodopad Tupavica , pored sela Dojkinci zimi se zaledi i pruža Vam nestvaran prizor. Visine je 15 metara. Pećina Vladikine ploče, Vetrena dupka …

Manifestacija  okuplja lokalne proizvođače ovog specifičnog kulinarskog proizvoda. Manifestacija je takmičarskog i izložbeno –prodajnog karaktera.

Kako bi manifestacija prošla bez pirotskog kačkavalja , sira bez premca. Prilika da se uverite da kačkavalj iz Pirota zaslužuje svetsku medalju za najbolji kvalitet. U Mlekarskoj školi se kačkavalj proizvodi po receptu iz 1885. godine !! Sada je sir dobio sertifikat geografskog porekla i kao takav se pojavljuje na tržištima širom sveta.

Za sajam  peglane kobasice, koji se održava 26. i 27. januara 2019. godine, se već uveliko peglaju kobasice. Očekuje se oko 40 proizvođača peglane kobasice, veliki broj vinarija kao i proizvođačа sira i kačkavalja iz cele zemlje i bogat  kulturno- umetnički program. Mesto održavanja sajma je sportska hala KEJ sa početkom u 10:00 časova.

Kontakt :

Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, Dom kulture, Sportski centar 

 +381 (0)10 320 839

foto pixabay.com

Peglana kobasica

Pročitaj i ...

bojadiser vreme je tamjanika alikante vino u buradima mlado vino filtracija

Mlado vino – portugizer u Irigu 22. novembra 2019. godine

Mlado vino ima svoje čari - Portugizer iz Iriga, iz Mačkovog podruma je bez premca, dođite u petak u Irig.