Tuesday 23.04.2019.
Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Kulen bez premca – Bački Petrovac u subotu

Kulen bez premca – Bački Petrovac u subotu

Kulen bez premca – Bački Petrovac. Ko još nije čuo za kulen koji je šampion nad šampiuonoma. Bački Petrovac se ponosi svojim majstorima kulena i u subotu, 16. februara 2019. godine vas pozivaju na manifestaciju u čast kulena. Održava se pod velikom šatrom na sportskim terenima osnovne škole sa početkom od 10 časova.

Mnogi su probali da naprave šampionski kulen, ali … Majstori iz Bačkog Petrovca inaju svoje tajne, ali ne kriju da je osnova dobrog kulena odličan kvalitet mesa, dobra paprika, so i … To još uvek kriju, neko stavlja kim, neko pirinač …

Jedan od recepata za kulen je : spremiti 10 kilograma kvalitetnog mesa (očistiti od žilica i ostaviti da odstoji minimum 12 sati).Tu dodati 150 grama ljute paprike (ali stvarno ljute) i 100 grama slatke paprike. Dodaje se još so 170 grama, bibera 5 grama i kima 7 grama. Može i 70 grama belog luka. Kada je meso odležalo, samleti ga, dodati začine i ručno mesiti. Kada je masa jednobrazna puniti kate i debela creva. Okačiti jedan dan da se cedi, zatim staviti u pušnicu i dimiti na dimu od drveta bukve, trešnje dok ne dobije tamno crvenu boju. Tada ih staviti na promajno mesto da zriju, barem 90 dana, ranije ga ne načinjati.

Petrovska klobasa (kulen) je zaštićeno oznakom geografskog porekla, što je dokaz kvaliteta.

Dođite da se družimo i uživamo u ukusima kulena.

Pročitaj i ...

sajam spreg

Sajam SPREG u Valjevu, 28 – 30. mart 2019. godine

Sajam SPREG u Valjevu – Sajam je mesto gde se nalaze poslovni partneri, stari prijatelji …