Thursday 14.11.2019.
Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Apatinske ribarske večeri 4-7. juli 2019. godine

Apatinske ribarske večeri 4-7. juli 2019. godine

Leto je pravo vreme za druženje uz riblje specijalitete i zato se Apatinske ribarske večeri održavaju na velikom trgu uz više od 1.000 učesnika. Prilika da pokažete svoje kuvarsko umeće ili prosto uživate u specijalitetima koje su drugi skuvali za Vas.

U periodu od 04. do 07. jula održaće se 56. Apatinske ribarske večeri. Tradicionalni i najvažniji deo programa je, svakako, takmičenje za “Zlatni kotlić” Apatina.

Prvog dana manifestacije, 04. jula je prilika za domaće takmičare iz Apatina da izbore učešće u finalu. Tu su već čuveni kuvari i biće teško doći u finale takmičenja.

Sledeći dan je rezervisan za takmičare iz okruženja – petak 05. jul 2019 je prilika da pokažu svoje umeće u kuvanju ribljih specijaliteta.

Subota 06. juli 2019. je veliko finale u kome će mesto naći predstavnici svih Mesnih zajednica apatinske opštine kao i 5 najboljih takmičara odabranih među gostima od prethodnog dana.

Kotizacija za takmičare iznosi 1.500 din i uplaćuje se prilikom prijave za takmičenje u prostorijama Turističke organizacije Apatin, na adresi Petefi Šandora 2a u Apatinu.

Apatinske ribarske večeri

Svaki takmičar će dobiti mesto za kuvanje, drva za kuvanje, 1 komplet za sedenje koji podrazumeva 2 klupe i 1 sto, majicu za kuvara i 2,5 kg očišćenog šarana.

Novitet za ovu godinu je odobrenje sudijske komisije da takmičari mogu sami da dodaju do pola kilograma neke druge vrste rečne ribe, dok detaljnije propozicije su tu.

U nedelju 07. jula će se svi udružiti i naći na istom platou da kuvaju svoje omiljeno jelo od ribe. Mogu da učestvuju svi zainteresovani. Kotizacija je 3.000 din, za šta ekipa dobija 4 kg šarana žive vage, koji će se dostaviti očišćen, majicu za kuvara, mesto za kuvanje, drva i mesto za goste na samom trgu Nikola Tesla, gde će nastupiti tamburaški sastav “Mesečina”.

Dobro došli na manifestaciju kada ćete upoznati nove prijatelje, “ukrasti” male tajne velikih kuvara i doživeti lepe stvari kojih ćete se rado sećati tokom godine.

Kada ste stigli u Apatin obiđite crkve i muzeje i zastanite da pogledate neobično trnovo drvo.

U Apatinu se u ulici Srpskih vladara, između Katoličke crkve Uznesenje Marijino i stare zgrade Osnovne škole Žarko Zrenjanin, u kojoj je danas smeštena Muzička škola, nalazi jedan od najstarijih raskošnih primeraka trnovog drveta visok preko 15m.

Pretpostavlja se da je isto drvo doneto 15.08.1795. godine iz Jerusalima i to na dan postavljanja kamena temeljca nove katoličke crkve u Apatinu posvećene Uznesenju Bogorodice. Sadnja takvog drveća bila je deo običaja ondašnjih komorskih crkava. Inače, trnovo drvo (trnavac, gledičija), po Rečniku drveća pripada porodici Gleditsia triacanthos. Trnovo drvo može narasti i do visine od 20 do 30 m. Poreklo vuče iz Severne Amerike. Moguća starost mu je, po nekim tvrdanjama, od 125 do preko 200 godina. Listovi trnovog drveta su slični kao kod bagrema. Trnovo drvo lako odbacuje grane.

Po predanju od bodljikavih grančica trnovog drveta napravljen je venac, ili kruna, koju su dželati rimskog guvernera Pontija Pilata stavili na glavu Isusa Hristosa Sina Božijeg i Jevrejina iz Galije, kada su ga na krstu razapinjali na brdu Kalvarija poznatom kao Golgota. U Bjelovaru u Hrvatskoj postoji trnov drvored star više od 100 godina. U apatinsko trnovo drvo 1996. godine, na Svetog Iliju, udario je grom, ali je i posle te nesreće ono nastavilo da živi, lista se i zeleni u svojoj punoj prirodnoj lepoti.

Dobrodošli.

izvor TO Apatin

Pročitaj i ...

kupusijada u futogu

Kupusijada u Futogu, 1-2. novembar 2019. godine

Kupus je odlika jeseni, Kupusijada u Futogu je najvažnija manifestacija u slavu kupusa. Manifestacija koja slavi kupus i 100 jela koja se od njega prave.