Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuka smotavac ponovite tretman, sačuvajte rod

Jabuka smotavac ponovite tretman, sačuvajte rod

Jabuka smotavac – ČETVRTA GENERACIJA !! Ovo je kod nas najopasnija štetočina plodova jabuke i u narodu je poznata pod imenom „jabučni crv“. Svake godine javlja se u većoj ili manjoj meri. Crvljivost plodova dostiže i do 80%. Zbog toga je njihova trižšna vrednost smanjena, teško se čuvaju i podložni su truljenju. Napada i druge vrste voćaka kao što su breskva, kruška, kajsija, dunja, šljiva i trešnja.

Ekonomski opravdano i ekološki prihvatljivo suzbijanje jabukinog smotavca je moguće samo na osnovu praćenja leta leptira prve i druge generacije pomoću feromona, odnosno feromonskih klopki. One se vešaju u krune voćaka, obično početkom maja meseca. Svakodnevno se klopke obilaze i beleži se broj ulovljenih leptira. U jednom zasadu jabuke površine 2 ha treba razmestiti 5 feromonskih klopki, a u manjim, najmanje 1-3. Veći broj feromona u voćnjaku pomaže izlovljavanju leptira, pa i manjem procentu „crvljivih“ plodova. Postoje i druge, mnogo preciznije metode za praćenje razvoja štetočine i za određivanje optimalnih rokova za suzbijanje, kao što je, na primer, na osnovu sume efektivnih temperatura, kontrolisana pojava leptira pomoću kaveza, polaganje jaja, piljenje gusenica i dr.

Jabuka smotavac ponovite tretman, sačuvajte rod

Crvljivost plodova prouzrokuju gusenice (larve) ove štetočine. One su u početku beličastožute sa crnom glavom a kao odrasle poprimaju boju mesa. Pile se iz pojedninačno položenih jaja na površini plodova, ili na obližnjem lišću i grančicama. čim izadju iz jaja gusenice se ubrzo ubušuju u plodove, obično pored čašice ili peteljke, ili na mestu gde se plod dodiruje sa listom ili dva ploda međusobno. U toku ishrane buše manje više nepravilan hodnik sve do semene kućice, pri čemu se hrane i samim semenkama. Hodnici su puni izmeta. Napadnuti plodovi prevremeno sazrevaju i opadaju. Gusenice za 3-4 nedelje odrastu, napuštaju plodove, i odlaze u razne pukotine na deblu i granama, gde se u beličastim kokonima pretvaraju u lutke i kasnije leptire. Oni su tamno sive boje, slično kori stabala, dužine oko 1 cm. U voćnjaku su prisutni skoro tokom cele vegetacije.

Prvi let leptira najčešće počinje početkom ili sredinom maja, a drugi obično početkom jula. Prezimljava odrasla gusenica u paučinastom kokonu ispod ispucale kore stabla.

  Timić Ivan

dip.ing zaštite bilja

SAVET

 Vizuelnim pregledom plodova registrovano je prisustvo sveze polozenih jaja IV generacije jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella).

U voćnjacima gde su zastupljene kasne sorte jabuka (Grany Smith, Ajdared, Braeburn, Fuji i dr.) u cilju zaštite plodova od ubušivanja larvi, prporučuje se primena nekog od  sledećih PREPARATA

Affirm 095 SG u koncentraciji 0,3%  (a.m. emamaektin benzoat)  (karenca 7 dana) ili

Avaunt 15 EC u koncentraciji 0,05% (a.m. indoksakarb) (karenca 7 dana).

Ukoliko do sada nisu sprovedene mere zaštite u cilju suzbijanja skladišnih štetočina: prouzrokovača  mrke truleži ploda (Monilinia fructigena), meke truleži ploda (Penicillium spp.) i gorke truleži ploda (Colletotrichum gleosporoides) preporučuje se primena nekog od fungicida:

Geoxe 50 WG (a.m. fludioksonil) 0,4 – 0,45 kg/ha (karenca 3 dana) ili

Switch 62,5 WG (a.m. ciprodinil + fludioksonil) 0,08 -0,1 kg/ha (karenca 3 dana)

U zasadima gde je u toku berba NE preporučuju se hemijske mere zaštite, a u ostalim zasadima voditi računa o karenci primenjenih preparata.

 PIS Vojvodina

foto pixabay.com

Jabuka smotavac

Pročitaj i ...

Jabuke izvoz borovnica jabuka gala Evropa berba jabuka rodila

Izvoz jabuka daje više prihoda, koja su to nova tržišta?

Manje jabuka u Evropi, izvoz je uslov veće zarade. Kako se Srbija snalazi na tržištu i gde su nova tržišta?