Thursday 14.11.2019.
Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Otkup Robne rezerve po 20 dinara za kilogram

Otkup Robne rezerve po 20 dinara za kilogram

Ponovo će malu nadu ratarima doneti otkup Robne rezerve po ceni koja je donekle obećavajuća. Od 10. jula 2019. godine počinje prijava na Produktnoj berzi za otkup 25.500 tona.

U fokusu interesovanja ove nedelje je bila pšenica. Početak žetve, prvi ugovori za pšenicu novog roda 2019. godine su glavni događaji koji su obeležili proteklu sedmicu na domaćem tržištu. Na međunarodnom tržištu pritisak novog roda na severnoj hemisferi uticao je na obaranje cene pšenice. Kod kukuruza najveće iznenađenje je bio izveštaj Ministarstva poljoprivrede SAD, koji je površine zasejane kukuruzom u SAD prikazao znatno iznad očekivanja, što je dovelo do obaranja cene, ali i do nedoumice u tačnost izveštaja i do uverenja da će se tačniji podaci imati tek posle avgustovskog izveštaja.

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 476 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 12.716.730,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 4,80%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 20,93%.

Otkup Robne rezerve od 10. jula

Na osnovu zaključka Vlade, Republička direkcija za robne rezerve vršiće otkup merkantilne pšenice rod 2019. posredstvom „Produktne berze“ ad Novi Sad. Cena merkantilne pšenice je 20,00 din/kg sa PDV-om. Direkcija vrši kupovinu do 25.500 tona merkantilne pšenice. Zainteresovana poljoprivredna porodična gazdinstva, zemljoradničke zadruge i skladištari Direkcije za merkantilnu pšenicu prijavljuju se Produktnoj berzi, Novi Sad, elektronski, svakog radnog dana od 9,00 do 14,00 časova, počev 10.07.2019.godine, na adresi

http://www.proberza.co.rs/otkuppsenice2019/.

Prvi ugovori za pšenicu novog roda 2019. godine, zaključivani su po jedinstvenoj od 17,30 din/kg bez PDV-a (19,03 din/kg sa PDV-om). Ovo ujedno predstavlja zvaničnu ponderisanu cenu pšenice. Stara pšenica roda 2018. godine, trgovana je u veoma uskom cenovnom rasponu od 21,75 do 21,80 din/kg bez PDV-a.

Potražnja za kukuruzom po cenama od 15,50 din/kg bez PDV-a i ponuda po cenama od 15,90 din/kg bez PDV-a, nisu rezultirali realizacijom. Odnosno, žuto zrno je izostalo iz trgovanja ove sedmice na novosadskoj Produktnoj berzi.

Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 37,20 din/kg bez PDV-a (40,92 din/kg sa PDV-om). Ovo ujedno predstavlja i ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena soje je neznatno niža za 0,27%.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 04.07.2019. godine bio na nivou od 201,84 indeksnih poena, što predstavlja pad za 13,14 indeksnih poena u odnosu na prethodni posmatrani period. Veliki pad indeksa je prouzrokovan izmenom novog roda 2019. godine pšenice u indeksnoj korpi.

direktor poslovnih operacija
Radoslav Pilja

Period na berzi 4 – 8. juli 2019. godine

Pročitaj i ...

nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju

Cene uljarica u Evropi porasle, Kina kupuje soju iz SAD

Dobar napredak setve u Rusiji, Kina uvozi soju iz SAD-a, cene hrane više za6% u odnosu na 2018. godinu.