Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Cena soje na nizbrdici, Berza 9 – 13. juli 2018.

Cena soje na nizbrdici, Berza 9 – 13. juli 2018.

Cena soje na nizbrdici – Žetva pšenice i dalje nije u potpunosti završena. Glavni razlog duge žetve su nepovoljni vremenski uslovi. Kiše koje sprečavaju poljoprivrednike da završe posao do kraja, nepovoljno utiču na kvalitet pšenice.

U toku je otkup pšenice roda 2018. godine od strane Republičke direkcije za robne rezerve koji se vrši preko „Produktne berze“. Ukupna količina koju žele da otkupe je 28.144 tona, po ceni od 18,00 din/kg sa PDV-om. Trenutno aplicirano za otkup pšenice preko 22.000 tona. Otkup je u toku do daljnjeg. Više informacija u vezi načina otkupa na www.proberza.co.rs

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 705 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 16.609.450,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je manji za 3,16%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 14,47%.

Cena soje na nizbrdici 

Pšenica SRPS kvaliteta je zadržala stabilan cenovni nivo u odnosu na predhodnu nedelju. Ponderisana cena za ovu nedelju je iznosila 16,50 din/kg (18,15 din/kg sa PDV-om) što predstavlja cenovnu stagnaciju u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne sedmice

Cena kukuruza je u blagom padu. Žutim zrnom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 16,80 din/kg bez PDV-a (18,48 din/kg sa PDV-om), što predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu, a u odnosu na upoređujući podatak od prethodne nedelje predstavlja pad od 1,18%.

Soja zrno nastavlja sa negativnim cenovnim trendovima. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 39,50 do 39,80 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena za ovu nedelju je iznosila 39,60 din/kg (43,56 din/kg sa PDV-om) što predstavlja cenovni pad od 2,94% u odnosu na poslednji upoređujući podatak.

Berzanski index PRODEX je na dan 12.07.2018. godine bio na nivou od 203,94 indeksnih poena, što predstavlja pad za 1,12%-nih poena u odnosu na prethodnu nedelju.

direktor poslovnih operacija

Radoslav Pilja

foto pixabay.com

Cena soje na nizbrdici 

Pročitaj i ...

berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša

Berze osluškuju loše prognoze za cene na leto

Najava nižih cena soje brine poljoprivrednike, berze predviđaju previše soje na tržištu.