Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Konferencija Borovnica siguran uspeh, saveti stručnjaka

Konferencija Borovnica siguran uspeh, saveti stručnjaka

Konferencija borovnica – Borovnica je postala hit za uzgajanje. Mnogi su se odlučili da je gaje, ali nisu poznavali specifičnosti uzgoja i doživeli razočaranja. Konferencija o uzgoju borovnice održana 16. novembra 2018. u Vrnjačkoj Banji u organizaciji “HOYA V.S.” doo Subotica je upravo ponudila savete o sadnji, uzgoju, đubrenju, zaštiti borovnice i predstavila novi način saradnje sa proizvođačima putem portala www.borovnica.biz. NOVO VREME za za proizvodnju borovnice.

Borovnica zahteva novi pristup voćara u gajenju . Specifični zahtevi gajenja borovnice ( kiselo zemljište ph 4,2 – 5,1; gajenje na bankovima ili u saksijama, visokokvalitetni supstrati, kvalitetno navodnjavanje sa vodom određenih EC kvaliteta …) su predstavljeni učesnicima konferencije.

U Srbiji se borovnica gaji na 1.800 hektara i ostvarena je proizvodnja od 5.500 tona u 2017 -oj godini. Predviđa se dalji brzi rast površina pod borovnicom i zato je veoma važno dobro isplanirati kako, kada i sa  kojim sadnicama, supstratom, sistemom navodnjavanja krenuti u uzgoj. Predviđa se rast od 7% godišnje u potrošnji plodova borovnice – veleprodajna cena je u rasponu od 5,5 do 6 eura za kilogram ( plod prve klase ).

Borovnica ima svetlu perspektivu i na svetskom tržištu jer je sve više potrošača koji prednost daju zdravstveno korisnom voću, sa puno dobrodbiti koju donosi konzumacija borovnice. Više od 300 učesnika Konferencije je saslušalo predavanja stranih i domaćih stručnjaka o zasnivanju plantaža, izboru sadnica, supstrata, navodnjavanju, EC vrednosti, đubrenju, zaštiti …

Sadnice su ključ za uspeh proizvodnje. Visokokvalitetne sadnice visoko žbunaste borovnice Vam garantuju uspeh kada budete brali svoje prve plodove. Holandska kompanija Schrijnwerkers BV je već 50 godina na tržištu sveta, jedna od najvećih uzgajivača sadnica borovnice u Evropi. U ponudi su dvo – tro godišnje sadnice visoko žbunaste borovnice svih perioda zrenja koje kontroliše NAK -Nacionalna laboratorija Holandije pod upravom Ministarstva poljoprivrede Holandije. Garant da Vam se neće desiti iznenađenja pri sadnji. Duke je sorta koja se najviše uzgaja u Evropi – rano dospeva, kvalitetna je, dobro rađa, dobro podnosi transport …

Konpanija BVB je prikazala kako se proizvodi supstrat za uzgoj borovnice za svako podneblje ponaosob, sa odgovarajućim ph i EC vrednostima. Sa proizvodnjom od 2,1 milion kubnih metara supstrata su jedna od najvećih i najcenjenijih kompanija u svetu. Sa tradicijom dugom više od 100 godina su garant i Vašeg uspeha u gajenju borovnice.

25. put sa Vama

Da bi imali bogatu berbu, borovnica zahteva puno vode, u pravo vreme i pravim količinama, sa pravim EC vrednostima. Kompanija Avital je za Vas pripremila sisteme navodnjavanje koji najbolje zadovoljiti zahteve borovnice, povećati prinose i obezbediti veći profit.

Pravo je vreme da se pridružite uzgajivačima borovnice u Srbiji.

Prijavite se na novom  portalu  www.borovnica.biz   gde ćete dobiti sve informacije neophodno da bi zasnovali plantažu, ili ako je već imate, dobićete savete kako da unapredite svoju proizvodnju.  

Dobrodošli !

AGROINFOTEL  je ovom prilikom na Konferenciji predstavio novi jubilarni 25. broj kataloga. Poljoprivreda na jednom mestu. Potražite besplatan primerak na Sajmu Hrane i pića u Beogradu ( 21 -24. novembar 2018. godine )

foto pixabay.com

Konferencija Borovnica u Srbiji

Pročitaj i ...

borovnica na

Borovnica – konferencija 22. novembra 2019, Vrnjačka Banja

Kako početi, kako rešiti nedoumice u gajenju borovnice? Odgovore Vam nude u Vrnjačkoj Banji.