Saturday 25.05.2019.
Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica organska – izazov za mnoge, tržište EU je cilj

Borovnica organska – izazov za mnoge, tržište EU je cilj

Borovnica organska – Svetski trendovi u potrošnji borovnice opravdavaju ulaganja u zasnivanje zasada borovnice. Mnoge zemlje suse uključile u trku za podizanje novih zasad. Srbija beleži visoki procenat rasta podizanja novih zasada. Važno je odabrati prave sorte – najhrabriji su krenuli na putovanje gajenja borovnice u organskom načinu uzgoja. Tržište EU, Švedske, Norveške su pravi cilj za plasman slasnih bobica. Cene koja se postiže u otkupu od 5- 5,5 eura za kilogram i privlači mnoge. Pravo mesto za dobijanje kvalifikovanih informacija je Konferencija o uzgoju borovnica se održava 16.11 2018. godine u Vrnjačkoj Banji. 

ZEMLJIŠTE ZA GAJENJE ORGANSKE BOROVNICE

Visokožbunasta borovnica (Vaccinium corymbosum) ima velike i specifične zahteve u pogledu proizvodne vrednosti zemljišta.Najviše joj odgovaraju duboka ( 30-50 cm), plodna ( sa sadržajem humusa od 7-10 %), kisela ( pH = 4,2 do 4,8 ), laka, dobro drenirana i dobro aerirana („vazdušno – prozračna“) zemljišta.

Nivo podzemne vode potrebno je da bude najmanje na 50 cm od površine zemljišta.Takođe, neophodno je da zemljište bude stalno umereno vlažno.Indikator za nedostatak vlage u zemljištu je pojava crvenila lišća.Preterana vlažnost zemljišta je takođe veliki problem u gajenju borovnice.Borovnicu ugrožava podzemna voda od 35 cm ispod površine zemljišta, jer prouzrokuje izmrzavanje korena u zimskom periodu.

Borovnica organska

Vrsta borovnice V. Ashei – „zečje oko“ podnosi i nešto teža zemljišta.Idealno zemljište za podizanje zasada borovnice su krčevine borove šume.

U Srbiji napogodnija zemljišta za ovu proizvodnju su šumska zemljišta, koja su bogata ostacima raspadnute biomase (drveta i lišća), gajnjače, deluvijalna zemljišta u podnožju brda, višegodišnje prirodne livade i pašnjaci.

Organske materije ( humus ) štite osetljive korenove borovnice na taj način što sprečavaju iznenadne promene pH vrednosti, vlažnosti i temperature zemljišta.

Kiselost zemljišta mora da se redovno kontroliše.Svako odstupanje pH vrednosti veoma brzo se uočava vizuelno na biljci.

Nemanja Konstantinović, Dipl.inž.

Pročitaj i ...

tolerancija na stres gusta sadnja kruska hloroza nerodnost podloge za krušku kruškina buva oplodnja voćaka

Kruškina buva – vreme je za tretman koji čuva voćnjak!

Veliki broj larvi je već na stablima, kruškina buva je najveća štetočina kruške, zato se spremite na vreme!