Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica nova šansa KONFERENCIJA 16. 11 2018.

Borovnica nova šansa KONFERENCIJA 16. 11 2018.

Borovnica nova šansa  – Tražnja za borovnicom u svetu raste svake godine. Naši prozvođači su se uključili u tržišnu utakmicu sa velikim uspehom. Cene koje postižu na tržištu EU su oko 6 eura za kilogram. Došlo je vreme da se proizvodnja osavremeni i postanemo zemlja koja ima veći značaj u proizvodnji borovnice u Evropi.

KONFERENCIJA UZGOJ BOROVNICE – Vrnjačka banja 

Pomoć u zasnivanju plantaže, izboru sistema navodnjavanja, izboru đubriva, pomoć u plasmanu … nudi Vam ASOCIJACIJA ZA UNAPREĐENJE PROIZVODNJE VISOKOŽBUNASTE BOROVNICE.

Predstojeća konferencija o uzgoju borovnice u Srbiji će Vam rešiti mnoge dileme o zasnivanju proizvodnje, o rešenjima za probleme na koje ste naišli u proizvodnji, plasmanu …

 Konferencije  se održava 16. 11 2018. godine u Vrnjačkoj Banji. 

Borovnica nova šansa

Za naše proizvođače važno je tržište EU. Naša borovnica dospeva u junu i beleži cenu od oko 6 eura za kilogram, jer u tom periodu nema dovoljno borovnice na tržištu ( Španci su već završili berbu, Poljaci će tek početi u julu ).

Treba posebno obratiti pažnju na izbor sorti i kvalitet ploda – to će Vam omogućiti veliku zaradu posle treće godine rasta borovnice. Prinos bi trebao biti od 10 do 15 tona po hektaru.  Očekivani prosečni proizvođački troškovi po kilogramu su 2,5 eura, sad vi sami izračunajte profit.

Počnite sa pola hektara ako nemate dovoljno finansijskih sredstava jer sledećih 5-7 godina tražnja će biti veća od ponude. Tek će se otvoriti tržište Dalekog istoka. Tamo je i profit veći.

Borovnica Kina – svetsko tržište dobija novu silu za uzgoj i potrošnju borovnice KINU. Potražnja za borovnicon na kineskom tržištu raste iz godine u godinu. Tome doprinose povećanje prihoda domaćeg stanovništva, odlike samog voča ( zdravstvena dobrobit ) i kampanja za promociju borovnice. Kina bi mogla prerasti u najvećeg potrošača borovnice u svetu – iznad SAD i EU.

Mnoge zemlje proizvođači su se okrenuli kineskom tržištu jer je broj stanovnika – potrošača i ostvarena cena na tržištu pravi magnet. 

foto pixabay.com

Borovnica nova šansa

Pročitaj i ...

irig sajam perspektive voćarstva vivo sajam maline jabuke rusija uloga makroelemenata jabuka uvoz autohtone sorte jabuka boja jabuke izvoz poljoproizvoda jabuka boja djubrenje voćnjaka prinos kalijum reguliše savetovanje za

Savetovanje za uspešno voćarstvo – 14.12.2019.

Prilika da čujete savete o novim tehnologijama i sortama voća u Novom Sadu je Savetovanje za uspešno voćarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u subotu 14.12.