Tuesday 10.12.2019.
Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Kvalitet nije važan, dobićemo pšenice 2 miliona tona

Kvalitet nije važan, dobićemo pšenice 2 miliona tona

Godinama se priča o kvalitetu pšenice, ali očigledno kvalitet nije važan. Ako imamo silne komisije i radne grupe koje su uradile klasifikaciju zrna pšenice, a ne primenjuje se u praksi, koja je svrha njihovog rada? Za mlinare je veoma važno da zrno pšenice bude kvalitetno jer to garantuje dobijanje kvalitetnog brašna.

Mnogo je procena o žetvi pšenice ove sezone – očekuje se 2,5 miliona tona, ali izgleda da je to bilo preoptimistična prognoza. Sada se priča o 2 miliona tona što daje za izvoz samo 500.000 tona (najava je bila čak 1 milion tona). Da li je to još jedan pokušaj otkupljivača da “ulove u mutnom”? Prosečni prinos verovatno neće biti 4,5 tona po hektaru, a o kvalitetu se može posebno govoriti. Najavljuje se cena pšenice iz ovogodišnje žetve od 17,50 dinara za kilogram (sa PDV-om). Da li je to dovoljno ratarima?

Kvalitet nije važan

U Evropskoj Uniji se vrši klasifikacija u četiri i šest grupa. Francuska vrši klasifikaciju u četiri grupe:

  • E pšenica koja je poboljšivač – proteini veći od 12%, broj padanja veće od 220
  • Klasa za superior brašno – proteini 11-12%, broj padanja veće ili jednako 220
  • Klasa standardno brašno – proteini 10-11,5%, broj padanja jednako 180
  • Klasa za ostalu upotrebu – proteini manji od 10,5%, broj padanja neodređen

Cena je u skladu sa zahtevanim uslovima za kvalitet pšeničnog zrna, više proteina – viša cena.

Šta je potrebno da se desi da se ratari odluče da seju kvalitetnu semensku pšenicu (ne sa tavana)? Rešenje je prosto, da otkupljivači stimulišu proizvođače višom cenom za kvalitetnu pšenicu. Tako će i pšenica u izvozu zabeležiti višu cenu jer svetsko tržište zahteva viši kvalitet zrna (proteini iznad 12,5%).

Šta se čeka? Verovatno da su otkupljivači zadovoljni cenom koju plaćaju tako što proizvođačima zakinu njihov deo zarade. Ne moraju da razvrstavaju pšenicu, manji troškovi u manipulaciji, izvozimo šta stignemo (puno kao stočnu hranu) – opet oni imaju zaradu. Proizvođači šta dobiju, dobiju – plodored ostaje glavni razlog setve pšenice sa tavana. Država bi mogla da stimuliše otkup po klasama, ali… Lakše je otkupiti za Direkciju za robne rezerve 25.500 tona ( što je 1,25% od očekivane žetve) po ceni od 20 dinara za kilogram (sa PDV-om). Kako će to uticati na tržište i cenu pšenice? Nikako, može se reći da je nešto urađeno, ali aljkavo.

Kvalitet nije važan, a zarada …?

cena 17 ipard problemi kombajn podešavanje
Kvalitet nije važan?

Nema stimulacije za kvalitet zrna i za viši prinos nego da se obezbedi pšenica za prehranu stanovništva, a u otkupu kako se ko snađe. Malo reda na tržištu ne bi bilo zgorega uvesti, da se nagrade oni koji žele bolji kvalitet, mlinari su ionako tražili uvoz kvalitetne pšenice iz Mađarske (?!) Zašto ne dogovore u jesen sa ratarima setvu potrebnih sorti – lakše je tražiti od države da se uveze. Valjda je logično da se udružuju na ekonomskoj osnovi i za rezultat imaju kvalitetnije brašno za svoje proizvode i za izvoz. Nije teško, zar ne?

Od 1. januara 2018. godine počela je primena Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina. Ovaj pravilnik Ministarstvo poljoprivrede donelo je još 19. avgusta 2016. godine!

Za one koji žele bolju zaradu se nudi da gaje posebne sorte pšenice – spelta, kamut, durum.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

poljoprivreda

Poljoprivreda doprinosi, ali i ugrožava prirodu

Velika je dobrobit od poljoprivrede za opstanak ljudi, ali ona doprinosi i efektu "staklene bašte".