Saturday 24.08.2019.
Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » HOLANDSKA FARMA zaposli čitavu porodicu

HOLANDSKA FARMA zaposli čitavu porodicu

HOLANDSKA  FARMA – često slušamo o načinu rada u poljoprivredi, u Evropi. Veliki proizvođač poljoprivrednih proizvoda je Holandija . Jedna crtica o tome. Kada kažemo Holandija u proizvodnji mlijeka, prvo pomislimo na crno-bijeli holstein. No, mi smo posjetili jednu atipičnu, ali ipak uobičajenu farmu krava u Holandiji. Uobičajena je iz ovih razloga. Imaju od 30 do 60 krava, zemlje točno toliko koliko treba za tu proizvodnju, a na toj farmi radi cijela obitelj i nitko pored njih. Atipična je iz razloga što se uzgaja pasmina slična simentalskoj i to po ekološkim principima. Meuse-Rhine-Issel pasmina. Inače, cijeli taj kraj Nizozemske je, tako reći – farma do farme. U biti, cijeli kraj je jedna velika mliječna farma.

Esbeek je selo, ali u biti jedno malo za naše pojmove široko selo, gdje je na svakih nekoliko stotina metara farma i obiteljska kuća. Tako i Marco van Liere sa svojom obitelji živi u sklopu svoje farme, što možete i vidjeti na našim fotografijama. Marco ima 39 godina i u provinciji North Brabant poznati je proizvođač eko-mlijeka. Kao što je i uobičajeno, farmu je naslijedio od svoga oca koji je bio jedan od prvih eko-proizvođača mlijeka u Nizozemskoj pa tako i Marko sa svoja dva sina nastavlja tu proizvodnju. Hranu za krave proizvode na svojih 60 hektara od kojih je pet hektara kukuruz, 10 hektara su ostale ratarske kulture, a na ostatku, a to je većina hektara, su trave. Njegove krave, a ima ih 70, daju oko 6.500 litara mlijeka godišnje sa oko 4,2 posto mliječne masti i 3,6 posto proteina. To je pasmina goveda koja je nastala u Nizozemskoj i Njemačkoj. Ona dobiva svoje ime iz regije u kojoj je uzgajana, gdje su tri rijeke – Meuse, Rajna i Issel. Pasmina je inače poznata kao MRI ili MRIJ. Razvijena je u drugoj polovici 19. stoljeća.

Holandska farma zaposli porodicu

 Farma mliječnih krava

 Od 1874. je registrirana u Nederlands Rundvee Syndicaat (NRS), te je registrirana kao pasmina od 1905. Cilj je bio stvoriti goveda koja se mogu koristiti za proizvodnju mliječnih proizvoda i mesa. Dakle sličan cilj kao i kod Simentalca. Danas postoji oko 35.000 Meuse Rhine Issel goveda u Nizozemskoj. No, u klasično mliječnim farmama u Nizozemskoj se uvijek ipak koristi Holstein. Tako da je ova pasmina samo za one koji žele eko proizvodnju ili u dva pravca. mlijeko i meso.

Junice su posebno poznate po vitalnosti u tijeku rasta, dok vrijeme osjemenjivanja ovisi o tjelesnom razvoju, a ne o starosti životinje. Idealno vrijeme za prvo telenje kod junica je razdoblje starosti od 24 i 32 mjeseca. Na farmi van Lierovih srećemo opremu Dairymaster iz Irske koja je također za nas novost. No, kao što smo vidjeli, od izmuzišta do ostale opreme u štali radi se o vrhunskoj opremi koju inače ne srećemo u našim krajevima.

autor:dipl. agronom Damir Rukovanjski 

foto Damir Rukovanjski

foto pixabay.com

Holandska farma

Pročitaj i ...

kukuruz sušenje kukuruzna zlatica balans kukuruz otkup etanol kukuruz zahtevi cena bez promene

Cena bez promene na jesen, biće viša za Novu 2020.

Cena pšenice i kukuruza neće biti po volji ratara, cene bez promene na jesen. Na svetskom tržištu kukuruz beleži rast tražnje što donosi bolje cene u 2020.

Leave a Reply