Wednesday 23.10.2019.
Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Bolesti u voćnjaku i povrtnjaku sprečavaju pčele?

Bolesti u voćnjaku i povrtnjaku sprečavaju pčele?

Da li ste mislili da će pčele biti glavni protivnik bolesti u voćnjaku i povrtnjaku? Iz SAD-a stiže novi način da zaštitite svoj zasade i smanjite upotrebu hemijskih zaštitnih sredstava, upotrebu vode i energije.

Novi fungicid će prenositi pčele dok oprašuju cvetove – genijalna ideja, zar ne? Tokom svoga leta skupljajući polen pčele prenose gljivične kolonije koje nama služe da te gljive ubijaju štetne kolonije gljiva u gajenim usevima.

Bolesti u voćnjaku

Postupak nosi naziv “bee vectoring”. Pčele prenose gljive koje proizvode prirodne fungicide – Clonostachys rosea, čija upotreba u zaštiti bilja može biti od ogromne važnosti.

U SAD-u je odgovarajuća institucija Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) odobrila upotrebu Bee Vectoring kao biofungicid za Clonostachys rosea, prvi put je jedno biće, pčela, uključena u razvoj pesticida. Planira se da u jesen ove godine pojavi se na tržištu za upotrebu u usevima jagoda, brusnica i badema.

Proizvod poboljšava prinose useva, podstiče rast biljaka. Troškovi zaštite useva i voćarskih zasada će biti znatno niži. Prirodna okolina će imati dobrobiti od smanjenja upotrebe hemikalija, goriva i nije zanemarljivo da će doprineti smanjenju troškova radne snage.

Pročitaj i ...

valjevo duvan ishrana svinja stigla je afrička

Uzgoj svinja u krizi – sastanak 21. oktobra u Sremskoj Mitrovici

Kako rešiti "Gordijev" čvor našeg svinjogojstva? Sutra je još jedan pokušaj da se to uradi. Dođite.