Saturday, 13 January, 2018
Najnovije vesti
Home » Voćarstvo » Zimsko kalemljenje – na spavajući pupoljak

Zimsko kalemljenje – na spavajući pupoljak

Zimsko kalemljenje. Primenom ovog načina kalemljenja kod većine jabučastih i koštičavih vrsta može se bitno ubrzati proces proizvodnje sadnica. Podloge koje se koriste za ovu namenu mogu biti generativne ili sejanci i vegetativne ili korenjaci. One se do optimalnog vremena kalemljenja čuvaju u utrapljene u zatvorenom prostoru ili na otvorenom s posebnom pažnjom kod trapljenja da korenov sistem bude dobro zaštićen od izmrzavanja. Ako se čuvaju u zatvorenom prostoru, treba voditi računa da temperatura u prostoriji ne prelazi 4-5 C jer može doći do prevremenog kretanja podloge što može odraziti na lošiji prijem i naredni vegetacioni porast.

Zimsko kalemljenje – na spavajući pupoljak

Vreme kalemljenja ne bi trebalo biti duže od 30 dana od procenjenog vremena kada se ukaže mogućnost sadnje na otvorenom. 4-5 dana pred kalemljenje potrebno je podlogu uneti u topliju prostoriju da bi se izazvalo blago kretanje sokova jer tada imamo bolje kalusiranje na spojnom mestu podloge i plemke. Zavisno od vrste i tipove podloge, visina kalemljenja je različita i može biti od 10-30 cm od korenovog vrata.

Najčešći način kalemljenja je prosto ili englesko spajanje. Ovim načinom se vrši kosi presek na podlozi i na svitak grančici, njihovo spajanje i čvrsto vezivanje najbolje plastičnom folijom koja ima mogućnost istezanja bar 30%. Pred samo kalemljenje poželjno je mesto preseka dobro očistiti vlažnom krpom i osušiti. Na rez iznad pupoljka kod zavojnica grančice ili plemke potrebno ja naneti zavojnica-vosak ili najbolje kambisan. Nakon ove operacije zavojnice se stavljaju u sanduke i koren podloge pokriva vlažnom strugotinom i unose 4-5 dana u prostorije s temperature od oko 15 C kako bi počeo proces kalusiranja. Zatim, ove sanduke treba vratiti ponovno na nisku temperaturu gde ostaju do momenta sadnje. Treba povesti računa da se do mesec dana nakon kretanja vegetacije obavi kontrola veze na spojnom mestu i njeno popuštanje ili presecanje da ne bi došlo do njenog usecanja.

Mimica Kostič-Đorđević, dipl.ing.

foto pixabay.com

Zimsko kalemljenje – na spavajući pupoljak