Friday, 23 March, 2018
Najnovije vesti
Home » ZDRAVLJE » Vodnjika – piće prošlih vekova, za zdravlje

Vodnjika – piće prošlih vekova, za zdravlje

Vodnjika, priroda nam pruža veliki broj biljaka da pripremite organizam za brojna iskušenja. Probajte piće koje će Vas obodriti, braniti od virusa, prehlada.predlažem Vam da napravite piće prošlih vekova i piće naših predaka – Vodnjika.

U planinskim krajevima Srbije vekovima se priprema VODNJIKA lekoviti napitak od kleke,  krušaka ( takuša ), jabuka, šipuraka i vode. Omiljeno „zimsko piće“ gorštaka, nekada su pili i stari Sloveni, a ovaj napitak čudesne snage, smatra se lekom bez premca u vreme jakih prehlada i gripa.

Vodnjika obiluje vitaminom C, prava je vitaminska ostava, riznica biljnih kiselina i lekovitih gorkih materija. Prepoznatljiva je po kiselo – slatkastom ukusu, „rezi“, aromatična je i osvežavajuća. S obzirom na to da se dobija vrenjem od lekovitog bilja i  neprskanog voća – kruške, vodnjika je potpuno prirodan napitak, bez konzervansa i pesticida, sa očuvanim lekovitim svojstvima biljaka koje sadrži.

Jača imunitet, pije se kao prirodni lek protiv zastoja mokraće i zatvora, za denzifekciju bubrega i mokraćnih puteva, podstiče varenje hrane, ubrzava metabolizam, potpomaže iskašljavanje, a veruje se da olakšava tegobe izazvane astmom i vodenom bolešću. Oni koji su je koristili protiv mamurluka tvrde da je „jutarnji spasilac života“. Nažalost, danas je gotovo nepoznat, zaboravljen napitak, iako oni koji znaju o njenoj lekovitosti tvrde da „ nijedno domaćinstvo ne bi trebalo da dočeka zimu bez 20 litara vodnjike “.

Vodnjika – piće prošlih vekova, za zdravlje

RECEPT

– 300 g kleke

– 5 kg  ( takuša kruška, jabuka, borovnice ),

– 300 g šipuraka

– 15 l vod

Voće operite, odstranite peteljke i stavite u drveno bure (ako nemate može i plastično). Dodajte šipurak zavijen u nekoliko slojeva gaze i kleku. Prelijte vodom, dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi. Posle 35-40 dana, odlivajte onoliko vodnjike koliko je potrebno, procedite, zasladite medom i pijte po čašu-dve dnevno. Ukoliko vam ukus bude „jak“ možete da je razredite vodom.

SAVET PLUS: Koliko vodnjike odaspete za piće, toliko vode dolijte u bure. Tako će ovaj napitak da traje i ostane gotovo neizmenjen do proleća.

Podrum Miljević