Friday, 23 March, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Vlašac tera umor, sadi se krajem marta meseca

Vlašac tera umor, sadi se krajem marta meseca

Vlašac spada u porodicu ljiljana, isto kao i crni i beli luk. U narodu ga još zovu i “mali brat crnog luka”. Ova biljka je bogata vitaminom C i blagotvornim sluznim materijama, ali u sebi sadrži i mineralne materije i mikroelemente. Vlašac  pre svega spada u prirodne proizvode koji u sebi sadrže veliku količinu gvožđa.  Vlašac kupujete dok je svež, da ga   dobro  operete pre upotrebe, iseckate što je moguće   sitnije    i  odmah konzumirate. Ako pak želite da ga  upotrebite sledećeg dana, bilo bi dobro da ga umotate u vlažnu krpu i stavite u frižider, u fioku za voće i povrće. Nemojte nikako da ga ostavite da stoji u časi vode, jer će upiti vodu i tako postati mekan i gnjecav.

Zahvaljujući idealnoj kombinaciji gvožđa i vitamina  C u njemu, vlašac organizmu pruža vitalnost i odličan je protiv prolećnog umora. Kao i upotrebom belog i crnog luka,  i njegovim konzumiranjem možete pozitivno uticati na krvni pritisak, a pored toga još dodatno štititi od kijavice i drugih lakših oblika prehlade.

Vlašac – Allium schoenoprasum Vlašac je višegodišnja biljna vrsta iz porodice ljiljana , poreklom iz istočne Azije u Evropu donet početkom nove ere. U rimsko doba bio je veoma cenjen kao začin i hrana ali se mnogo koristio i kao lekovito sredstvo. Danas se vlašac najčešće sreće kao baštenska kultura, ali i kao divlja, samonikla biljka koja raste na humidnim mestima na ivicama šuma kao i blizu potoka i reka.

Kao što smo rekli, vlašac je lukovičasta biljka koja pod zemljom obrazuje nežnu i sitnu lukovicu zbog čega se u narodu često naziva i mali crni luk . Nad zemljom obrazuje gust i atraktivan bokor uskih cevastih listova dugih dvadeset do četrdeset santimetara , zbog kojih se najviše i gaji .

Vlašac tera umor, sadi se krajem marta

Sadi se krajem marta, a početkom juna formira dekorativna cvetonosna stabla sa bledo vlašac cvetljubičastim cvetovima . Vlašac je biljka otporna na niske temperature kao i na fizičke povrede pa se zato lišće može više puta u toku godine šišati posle čega se brzo regeneriše. U toku godine pod zemljom se uz glavnu lukovicu javlja veći broj manjih lukovica pomoću kojih se vlašac rasadjuje mada se može proizvoditi i setvom semena ali uz redovno umereno zalivanje. 

Ova biljka voli duboka vlažna zemljišta lakšeg mehaničkog sastava kao i senovita i zaštićena staništa . Zahteva umereno djubrenje mineralnim djubrivima i skromnu negu tokom vegetacije . Tokom zime lukovice se mogu presaditi u saksije i gajiti u zaštićenom prostoru bez prevelikih potreba za toplotom ali uz redovno zalivanje i tako produžiti vreme korišćenja na celu godinu .

Mada se kod nas retko sreće na pijacama i supermarketima u SAD, Japanu, Kini i Indoneziji, vlašac je redovni artikal štandova sa povrćem . Zahvaljujući svom blagom aromatičnom ukusu i atraktivnom izgledu veoma mnogo se koristi kao dodatak salatama, supama i umacima. U sušenom obliku se koristi u ogromnim količinama naročito u kuhinjama istočne azije.

Zbog visokog sadržaja gvožđa i vitamina C odlično je prirodno sredstvo protiv malokrvnosti i prolećnog umora. Zahvaljujući visokom sadržaju sluzastih materija u narodnoj medicini se koristi za suzbijanje crevnih parazita kao i za lečenje poremećaja digesivnog trakta. Sve ovo je uticalo na to da kod nas nema organizovanog gajenja ove kulture na većim površinama ali da se sve češće može videti u baštama, malim povrtnjacima pa i na balkonima stambenih zgrada .

PSSSrbija

foto pixabay.com

Vlašac tera umor

Leave a Reply