Friday, 23 March, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Hortikultura » VIOLE ukras vrta u 1.000 raznih boja

VIOLE ukras vrta u 1.000 raznih boja

VIOLE ukras vrta – Ljubitelje viole svake jeseni razveseli ponuda neke nove boje ili uzorka cveta. Većinu mami „divovska“ veličina cveta hibridnih viola. Promer cveta extra velikih je 10 cm. Proizvođači kažu da se najviše prodaju takve sa „okom“, u žutoj i plavoj boji iako pojedine serije nude čak 20 nijansi i kombinacija boja.

Uz dominantne krupnocvetne  (bot. Viola x wittro-kiana) za uređenje vrtova, terasa i balkona se polagano šire i simpatične, male maćuhice (bot. Viola cornuta) ili ljubičice.

Uzgajivači su prepoznali njihovu ukrasnu vrednost:obilno i dugo cvetaju od ranog proleća do jeseni, mogu se koristiti i kao trajnice, otporne su na stresne uslove hladnoće ,vrućine i podnose sušu. Paletu boja i „dezena“ oplemenjivači neprestano usavršavaju tako da je uređenje  površina njihovom upotrebom postalo trend

U čast Olimpijskih igara u Londonu ispred paviljona u botaničkom vrtu Kew gardens u Londonu, cvetni olimpijski krugovi ukrašeni su kultivarima minijaturnih viola.

VIOLE ukras vrta u 1.000 raznih boja

Sitnocvetne vrste savršen su izbor za pokrivače tla. Odlične su za cvetne gredice i u kombinaciji sa drugim ukrasnim biljem npr. hostama ili mini zimzelenim drvećem. Na prozorima pristaju uz lale, narcise, zumbule i drugo lukovičasto cveće. Efektne su i kombinacije krupnih i sitnih maćuhica u istim ili kontrastnim bojama.

Briga oko uzgoja sitnocvetnih viola nije velika. Nabavite li ih kao mlade biljke i posadite na 25 cm razmaka u dobro  propusno tle. Ne podnosi suviše vlažno tlo pa ne preterujte sa zalivanjem.

Nakon prolećne cvatnje uredite biljku – odstranite ocvale i sasušene delove – time pospešujete ponovno cvetanje leti. Kad se počinju nazirati cvetni pupovi biljka se prihranjuje tekućim NPK đubrivom sa više fosfora. U jesen ili nakon cvatnje violice se deljenjem mogu razmnožiti.

Autor: Sunčica Dombaj dipl. ing. agri Izvor: HPK

foto pixabay.com

VIOLE ukras vrta 

Leave a Reply