Monday, 23 October, 2017
Najnovije vesti
Home » Vinogradarstvo » Vinski podrum u aprilu zahteva pažnju

Vinski podrum u aprilu zahteva pažnju

vino

Vinski podrum

Vinski podrum u aprilu je poznat po znatnijem porastu temperature: prosečne dnevne su preko 10 ° C. One mogu znatno uticati i na temperaturu podruma i ponašanje vina u njemu. Zbog toga je bitno da se strogo vodi računa o čuvanju akomulirane hladnoće u podrumu.

Eventualna provetravanja činiti samo noću. Redovni poslovi u podrumu su i dalje isti: održavanje higijene poda i zidova, punih i praznih sudova, pribora i alata. Kod kontrole sudova, zbog rasta temperature u podrumu, može se desiti da neki moramo umesto dolivanja – odpražnjavati. Razlog tome je što sa porastom temperature raste i zapremina vina.

Krajem marta je obavljeno bistrenje vina, pa je sada potrebna degustacija i analiza vina. Ako je sve u redu, treba vino pretočiti sa taloga.

Vinski podrum u aprilu zahteva pažnju

Ispražnjene sudove oprati i zaštititi prema standardnoj proceduri održavanja higijene.

Podrumari koji su za to opremljeni, mogu ovako obrađena vina filtrirati, flaširati i isporučiti kao mlada. Vina nakon punjenja u boce treba ostaviti nekoliko dana da stoje uspravno, da bi se plutani čep prilagodio grliću boce, a nakon toga se skladište u ležećem položaju.

Tako se vino u boci čuva od oksidacije, jer vinom ovlažen čep ne dozvoljava prodor vazduha u bocu.

Vladan Trandafilović, dipl. ing.

PSSS Srbija

foto pixabay.com