Thursday, 21 February, 2019
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Trovanja pesticidima – kako ih prepoznati i preduprediti

Trovanja pesticidima – kako ih prepoznati i preduprediti

Trovanja pesticidima. Ne postoji idealno hemijsko sredstvo koje bi delovalo samo na štetne insekte, glodare, miokroorganizme i korove, a koje bi istivremeno bilo bezopasno za čoveka.  Stoga pri radu s otrovnim sredstvima nikad nije dovoljno opreza. I najmanja nepažnja, greška u rukovanju, slučajnost, zabuna ili zloupotreba – mogu da dovedu do trovanja, neretko i s fatalnim ishodom. Trovanja mogu da budu akutna i hronična.

Akutna tovanje nastaju u toku kratkog, često trenutnog jednokratnog unošenja velike količine otrova u organizam – jelom, pićem, udisanjem, dodirom preko kože.

Hronična trovanja  nastaju pri višekratnom unošenju malih količina otrova u organizam u toku dužeg vremenskog perioda. Pesticidi mogu dospeti u organizam čoveka preko organa za varenje ( kroz usta ), organa za disanje, preko kože i sluzokože očiju. Najopasniji i najbrži način prodora otrova je preko organa za disanje.

Trovanja pesticidima – kako ga prepoznati

ZNACI TROVANJA – Svi otrovi uneti preko usta, odmah ili nakon kraćeg vremena, izazivaju gađenje, balavljenje, bolove u trbuhu, povraćanje, kasnije i proliv, koji može biti sluzav ili krvav, zavisno od vrste i količine unetog otrova. Posle toga javljaju se opšti znaci trovanja; nesvestica, otežano disanje, trnjenje ruku i nogu, psihičke smetnje, osećaj zaplašenosti, uznemirenosti, stanje šoka.

Prvi znaci trovanja preko organa za disanje su disanje smetnje, bol u grlu i grudima, promuklost, kašljanje , gušenje, slinjenje. Nakon toga javljaju se opšti znaci trovanja, kao i pri trovanju preko usta, ali znatno brže.

Ako je otrov delovao preko kože, najčešće se javljaju bolovi na mestu prodora otrova  u kožu, crvenilo, zapaljenje, mehurići, gnojnice.

Delovanje otrova preko sluzokože očiju izaziva suzenje, bolove u očima, ponekad dvostruko viđenje, crvenilo očiju, zapaljenje i bolne kapke i rožnjače, nesposobnost da se utvrdi udaljenost predmeta, smetnje pri gledanju u svetlost.

PRVA POMOĆ – Sve osobe koje rukuju pesticidima treba u sandučiću za prvu pomoć, pored prvog zavoja, gaze i vate, trouglaste marame, makaza i druge opreme, da imaju i najosnovnija sredstva za pružanje prve pomoći prilikom trovanja. To su sredstva za čišćenje, ispiranje i vezivanje otrova.

    PSSS ŠABAC         NADA BAĆANOVIĆ