Sunday, 25 March, 2018
Najnovije vesti
Home » Agroekonomija » Svetski trend u proizvodnji žitarica sezone 2017/18.

Svetski trend u proizvodnji žitarica sezone 2017/18.

Svetski trend u proizvodnji žitarica – prognoze proizvodnje žitarica u svetu su optimistične. U Srbiji je posejano više pšenice nego sezone 2016/17., čak 675.000 hektara – da li će se isplatiti ratarima ? Potrošnja u Srbiji je 1,2 miliona tona, zalihe su 200.000 tona, semenska pšenica je 150.000 tona.

Ukupno, svetska proizvodnja žitarica će prema prognozama biti 2, 100 milijardi tona u sezoni 2017/18. Predviđena potrošnja će biti 2,104 milijardi tona !! Više nego očekivana proizvodnja ove seone, ali prelazne zalihe su izuzetno visoke – 617 miliona tona.

Za pšenicu prelazne zalihe se očekuju na nivou   od 254 miliona tona ( prošle sezone bile su 241 milion tona – povećanje zaliha za 5,40 % odnosno 13 miliona tona ).

Za kukuruz  prelazne zalihe se očekuju na nivou   od 322 miliona tona ( prošle sezone bile su 335 miliona tona – smanjenje zaliha za 3,90 % odnosno 13 miliona tona ).

Za soju  prelazne zalihe se očekuju na nivou   od 40 miliona tona ( prošle sezone bile su 43 miliona tona – smanjenje zaliha za 7, 00% odnosno  3 miliona tona ).

PŠENICA -Svetska proizvodnja pšenice za ovu sezonu će biti 757 miliona tona ( prema prognozama ) zahvaljujući dobrom stanju useva na severnoj polulopti. Potrošnja raste na 744 miliona tona ( čak za 30 miliona tona više nego sezone 2014/15. ) ali zalihe i dalje rastu !! Zalihe su dovoljne za 6 meseci svetske potrošnje. Cena će pratiti odnos ponude itražnje i samo velike vremenske nepogode mogu dovesti do smanjenja ponude.

tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih berzanske cene berza cene svetske berze cena poljoproizvoda cene glavnih berze cene poljoproizvoda berze poljoprivredni cene poljoproizvoda berzanske cene poljoproizvoda berze proizvoda cene kukuruza cene soje cene berze cena kukuruza

Svetski trendovi proizvodnje

Za nas , kao male proizvođače u svetskim razmerama, može da predstavlja izlaz gajenje pšenice sa većim procentom proteina u zrnu ( iznad 12,5%). Rusija sada prodaje takvu pšenicu za 202 US$ za tonu – FOB uslovi ( obaveza prodavca je dostava pšenice preko ograde broda izabranog prevoznika, sve ostalo je na kupcu ). Čekajući Pravilnik o razvrstavanju pšenice po kvalitetu ne očekujem ni ove godine neki pomak. Uz dobar rod u Srbiji cena će biti niska – prodaja na zeleno ne postoji – tako da će ratari uz prinos od 5 tona po hektaru imati ” pozitivnu” nulu !! To nije razlog da se neko bavi uzgojem pšenice.

Svetski trend u proizvodnji žitarica  

 KUKURUZ – proizvodnja u svetskim razmerama se prognozira za sezonu 2017/18. na 1,054 milijarde tona. Kao što vidimo nismo mi jedini koji preferiramo uzgoj kukuruza – kao sigurnije ratarske kultura. Potrošnja raste na 1,068 milijarditona. Prelazne zalihe prema prognozama će u sezoni 2017/18. biti 322 miliona tona – smanjenje za 13 miliona tona jer je suša u Brazilu i Argentini ugrozila uobičajeni rod. 

Srbija je značajan proizvođač kukuruza u Evropi. Sa proizvodnjom oko 8 miliona tona zauzimamo peto mesto. I ove godine će površine verovatno biti više od milion hektara – deo ratara se usmerava na gajenje uljane repice i suncokreta da izbegnu visoke temperature u leto. Naši susedi Rumuni proizvode 11,2 miliona tona jer imaju velike površine pod kukuruzom, dok mađarski poljoprivre-dnici uberu 9,2 miliona tona – to postižu visokim prosečnim prinosom po hektaru. 

Cenom kukuruza od oko 17 dinara za kilogram i prinosom od  8 – 10 tona po hektaru ratari mogu ostvariti profit. Na tržištu EU cena je 20. februra 150 – 153 eura za tonu.

SOJA – kraljica uljarica. Prognozira se svetska proizvodnja od 349 miliona tona, otprilike kao i prošle sezone. Potrošnja stalno raste – za sezonu 2017/18. se predviđa na 352 miliona tona ( za 39 miliona tona više nego sezone 2014/15. , pre samo tri godine !! ). Stalni rast tražnje je dobra vest za proizvođače. Raste i potrošnja u uzgoju domaćih životinja – raste potrošnja mesa, naročito u Kini. Prelazne zalihe su na 40 miliona tona ( smanjenje za 3 miliona tona u odnosu na 2016/17. zbog suše u Brazilu i Argentini). Trend potrošnje će nastaviti rast u budućnosti – da li se možemo uključiti u trku za tržište EU sa gajenjem non GMO soje ? Sigurno da možemo, ali sušne godine upućuju na oprez pri izboru sorti koje gajimo i možda da neko razmišlja o gajenju soje u  sistemu navodnjavanja ?!

Trendovi na svetskim berzama jako utiču na naše tržište jer smo mali proizvođači u svetskim razmerama. Očigledno se mora razmisliti o gajenju pšenice sa više proteina u zrnu ( iznad 12,50% ), kukuruza koji daje prinose veće od 10 tona po hektaru, soja non GMO i nalaženje sigurnih kupaca u zemljama EU. Klimatske promene su neumitne i samo prilagođavanjem poljoprivrednici mogu uspešno poslovati.

Naši izvoznici bi mogli da razmisle šta oni mogu učiniti da se bolje povežu sa proizvođačima i ne bude prodaje u Konstanci kada pšenica “prođe” preko ruku tri – četiri posrednika – izvoznika. Ne može tako.

Petar Jovičić

fotopixabay.com

Svetski trend u proizvodnji žitarica