Tuesday, 23 October, 2018
Najnovije vesti
Home » Poljoprivreda » Povrtarstvo » STEVIA prirodna zamena za šećer, 30 puta slađa

STEVIA prirodna zamena za šećer, 30 puta slađa

STEVIA prirodna zamena – Stevia rebaudiana – slatka biljka iz Paragvaja. U vreme globalnog zagrevanja naše planete, poskupljenja poljoprivredne proizvodnje i hrane i promena prehrambenih navika organska poljoprivreda, presna hrana kao lek i poljoprivredna nauka i praksa mora dati svoj doprinos uvođenjem novih tehnologija i novih vrsta u proizvodnju. Jedna od tih novih vrsta je i Stevia rebaudiana – slatka biljka iz Paragvaja. Otkrivena je 1887.g. au uporabu je ušla 1970.g. Porijeklom je iz semuhumidnih subtropskih predjela južne Amerike (Paragvaj, Brazil).

 Ovo je višegodišnja biljka iz familije Asteraceae, visine 60 cm. Njeno suho lišće je 30 puta slađe od šećera, nema kaloričnu vrijednost ni sporedne efekte i služi kao prirodni zaslađivač. Može se koristiti sveže ili suvo lišće, koje očuva sladak okus i nakon nekoliko godina.

STEVIA prirodna zamena za šećer, 30 puta slađa

U listu ima 2 glikozida: steviozid 3-10% i rebaudozid 1-3%, koji su u pročišćenom stanju 250 puta slađi od šećera.

 Najveći proizvođači su Paragvaj, Kina i Japan. U Japanu već zamjenjuje 40% zaslađivača. Može prezimi u zoni gdje uspijevaju citrusi, ali kod nas se gaji kao jednogodišnja biljka. Proizvodnja počinje sjetvom sjemena oko 1. ožujka ( marta ) u kontejnere u grijanom stakleniku na temperaturi 24 ° S. Sjeme je sitno i treba ga pokriti tankim slojem supstrata do 2 mm. Niče za 1-2 tjedna. Sjeme ima vrlo malu klijavost i veliku genetsku varijabilnost. Od sjetve do rasađivanja prođe 7-8 tjedana. Rasađuje se na otvorenom kada prođe opasnost od kasnih proletnih mrazeva, na razmaku 25-30 cm u cik-cak. Za dobar rast zahteva najbolje zemljište, rastresito, ocedno, sa puno humusa i redovitom vlagom. Velika vlaga i stajaća voda izaziva trulež.

 Pogoduju joj kisela zemljišta sa pH 4-4,5 ali podnosi i ostala. Zalivati 1-2 puta nedeljno. Najbolja kombinacija đubriva je 10:10:12. Višak azota smanjuje sadržaj glikozida u listu i smanjuje otpornost na bolesti. Ova biljka reagira na dužinu dana – dugi dani joj pospešuju vegetativni rast, a kratki dani – cvetanje. Sa porastom temperature raste i sadržaj glikozida. Najviše glikozida ima neposredno nakon cvatnje, kada može se kosi cela biljka.

 Prinos od 2.850 kg / ha suvog lista zamenjuje 66,2 tone šećera. Bolesti i štetočine se vrlo retko javljaju na ovoj biljci, tako da je vrlo zahvalna za organsku poljoprivredu. Od bolesti mogu sporadično da se jave Septoria steviae i Sclerotinia sclerotiorum, a od insekata lisne uši, trips i bela mušica samo u zatvorenom prostoru.

 Radić Dragomir, dipl. inž.

 foto pixabay.com

STEVIA prirodna zamena 

Leave a Reply